BIZIT 2022

ECDL za odlikaše!

ECDL – evropski kompjuterski sertifikat od sada će, pored naših studenata, moći da dobiju i đaci gimnazija i srednjih škola sa zaključenom ocenom 4 ili 5 iz predmeta informatika i računarstvo! Ovo je prvi rezultat akcije izjednačavanja kvalifikacija sa evropskim, a time i uslova za zaposlenje i karijeru naših srednjoškolaca i gimnazijalaca, što će biti od ogromne važnosti kada jednog dana Srbija postane članica Evropske unije.

ecdl_logo_beliNacionalna komisija za analizu usklađenosti nastavnog programa predmeta informatika i računarstvo sa evropskim ECDL standardima, sastavljena od eksperata koje su delegirali Ministarstvo prosvete, Ministarstvo za trgovinu i telekomunikacije (Sektor za informaciono društvo), Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, udruženja profesora informatike, nastavnici informatike u srednjim školama i gimnazijama, predstavnici JISA – informatičkog saveza Srbije i regionalne ECDL kancelarije u Beogradu, završila je prvu fazu svoga rada i zvanično konstatovala:

Da se nastavni predmet računarstvo i informatika izučava četiri godine u svim tipovima gimnazije i da se poklapa s programom ECDL Core, u okviru ECDL Syllabus 5.

Da nastavni program predmeta računarstvo i informatika u srednjim stručnim školama već u prvoj godini učenja obuhvata gradivo izjednačeno sa ECDL Start‑om u okviru ECDL Syllabus 5 za sve trogodišnje i četvorogodišnje srednje stručne škole.

Dalja usklađenost predmeta iz oblasti računarstva i informatike, koji se proučavaju u srednjim stručnim školama, do nivoa ECDL Start ili ECDL Core u okviru ECDL Syllabus 5, treba biti predmet pojedinačnih analiza nastavnih planova i programa iz tih predmeta prema svim obrazovnim profilima i područjima rada.

S obzirom na stepen prolaznosti koji se kod ECDL‑a zahteva na nivou 75%, znači da se ECDL sertifikacija bez naknadnih polaganja ECDL ispita može odobriti samo đacima sa zaključenom ocenom u svedočanstvu 4 ili 5 iz predmeta računarstvo i informatika. Ostali đaci moraju imati dopunsku proveru znanja ukoliko žele ECDL sertifikat.

Donacijom ECDL Fondacije svim srednjim školama i gimnazijama omogućava se da registruju status ECDL test centra i tako prošire svoje aktivnosti u domenu informatičke obuke za svoje đake, ali i za sve zainteresovane građane u svom regionu.

Obrazovne institucije u Srbiji koje pružaju ECDL sertifikaciju:

Megatrend, Singidunum, Vojna akademija, Beogradska bankarska akademija, Beogradska poslovna škola, Visoka poslovna škola strukovnih studija Valjevo, Visoka poslovna škola strukovnih studija Blace, Učiteljski fakultet, Visoka škola elektrotehnike i računarstva, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Fakultet organizacionih nauka, Visoka tehnička škola, English School of Business, FABUS, Ekonomski fakulteti u Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu i Nišu, Tehnički fakultet Zrenjanin, Visoka tehnička škola strukovnih studija u Kragujevcu i Aranđelovcu… Brojne privatne i državne srednje škole i gimnazije: Tehnička škola „Ivan Sarić“ Subotica, Ekonomska srednja škola „Bosa Milićević“ Subotica, Gimnazija i ekonomska škola „Branko Radičević“ Kovin, Gimnazija „Crnjanski“, Srednja škola „Dositej“, Ekonomsko‑trgovinska škola Novi Pazar, Poljoprivredna škola Šumatovac, Aleksinac, Gimnazija „Miloš Savković“ Aranđelovac, Tehnička škola „9. maj“ Bačka Palanka…

Za đake čije škole još uvek nisu završile administrativne poslove i primile ECDL licencu obezbeđena je sertifikacija kod više od 150 ovlašćenih ECDL test centara širom zemlje (www.ecdl.rs) gde će moći prezentirati original svog svedočanstva i posle administrativnih provera dobiti odgovarajući ECDL sertifikat.

Na sajtovima najvećih domaćih agencija za zapošljavanje kao što su: www.infostud.com, www.posao‑srbija.com, www.lakodoposla.com ili www.nsz.rs, ECDL je istaknut kao najtraženiji dodatni uslov za zaposlenje posle strukovne diplome.

Mnoga javna i privatna preduzeća zahtevaju ECDL sertifikat od svojih zaposlenih (Telekom, Naftna industrija Srbije, Air SERBIA, PTT, Hemofarm, Infostan, Energoprojekt… Mnoga mala i srednja preduzeća, kao i ministarstva rada, zdravlja, finansija, odbrane itd).

Blizu 40.000 osoba u Srbiji ima ECDL sertifikat, ali to je po glavi stanovnika desetostruko slabije od okruženja i članica EU, što je bio osnovni razlog za rad Komisije i analizu postojećih nastavnih planova.

Nacionalna komisija je osnovana 12. februara 2014. s potrebom permanentnog rada na analizi nastavnog programa informatike i računarstva i poređenja sa ECDL standardima radi davanja sugestija, preporuka i mišljenja u cilju verifikacije postignutog uspeha đaka tokom školovanja i na taj način izjednačavanja njihovih šansi za uspeh i zaposlenje posle završetka školovanja i prijema Srbije u Evropsku uniju.

Komisiju čine sledeći članovi:
  • Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

– dr Dragan Marinčić, načelnik Odeljenja za srednje obrazovanje i vaspitanje

– dr Slavica Jašić, rukovodilac grupe za poslove osnovnog obrazovanja i obrazovanje odraslih

– Ljiljana Deljanin, savetnik za poslove obrazovanja odraslih

  • Ministarstvo trgovine i telekomunikacija, sektor za informaciono društvo

– mr Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministra

  • Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja

– dr Željko Stanković, zamenik direktora

– Daniela Minić Aleksić, savetnik

  • Udruženje profesora informatike Srbije

– Goran Jovišić, predsednik udruženja

  • Pedagoško društvo nastavnika informatike

– Dragan Ilić, predsednik društva

  • Nastavnici informatike iz gimnazije i srednjih škola,

– Miroslava Nikolić, XV beogradska gimnazija

– Jasna Ristić, ETŠ „Nikola Tesla“

  • Fakultet tehničkih nauka u Čačku

– Veljko Aleksić, mr sc.

  • ECDL kancelarije u Beogradu i JISA – informatičkog saveza Srbije kao ovlašćenih za ECDL koordinaciju i verifikaciju

– Igor Minić, šef ECDL kancelarije za Srbiju

– Vladan Stevanović, nacionalni koordinator ECDL za Srbiju

– Đorđe Dukić, predsednik JISA i koordinator rada Komisije

www.jisa.rs

(Objavljeno u časopisu PC#210)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: