TrendMicro

EDGE computing – gde god poželite

Sa EDGE computing-om, njegovom primenom i mogućnostima koje nam otvara, već smo upoznati, međutim da li znamo na koji način ga najlakše i najpouzdanije možemo implementirati?  Digitalizacija je omogućila ljudima i poslovanju da se povežu s tehnologijom u cilju efikasnijeg obavljanja svakodnevnih zadataka. Ovakav proces generiše velike količine podataka koje je potrebno prikupiti, obraditi, uskladištiti i omogućiti da budu dostupni kada je potrebno.

PCPress.rs Image

Studije govore da će doći do eksplozije podataka za obradu u realnom vremenu u narednoj deceniji, a neki čak predviđaju da će se duplirati svake dve godine. Ovi podaci u realnom vremenu su potrebni za Internet stvari (IoT), mašinsko učenje, striming, komunikaciju autonomnih vozila, analitiku i odlučivanje itd. Internet stvari (IoT) obuhvata sve uređaje koji su povezani na Internet – od pametnih telefona i računara do mašina i fabričkih sistema, a to može biti čak i frižider. Svi ovi pametni uređaji stvaraju veliku količinu podataka i razmenjuju ih sa ostalim uređajima ili mašinama.

Podaci su svuda oko nas

Za navedene tehnologije je ključno da postoji direktna obrada podataka u realnom vremenu i veoma mala latencija. U suštini, najbitnije je približiti obradu podataka mestu njihovog nastanka, što je ključno za izbegavanje bilo kakvog kašnjenja signala. Zaštita podataka i opreme je još jedna veoma bitna stvar. Istovremeno, digitalna sigurnost podataka kao i fizički pristup data centrima, moraju biti obezbeđeni u svakom trenutku. Podaci su svuda oko nas i još ih treba prikupiti i zaštititi, samim tim i EDGE data centar treba da bude na pravom mestu. To „pravo mesto” nije uvek „pravo” za smeštaj opreme, poput osetljivih servera, ali uslovi koji vladaju na lokaciji ne smeju da budu prepreka ili da zahtevaju prevelike investicije za implementaciju pouzdane EDGE infrastrukture.

Pročitajte i:  Kakva je budućnost edge računarstva?

EDGE je na „ivici”

EGDE computing je decentralizovana obrada podataka koje proizvode uređaji, na samoj ivici IT infrastrukture. Na ovaj način se umanjuje latencija (kašnjenje signala), eliminišući dužu rutu do data centara ili cloud-a, čime se omogućava analiza podataka u realnom vremenu, zajedničku potrebu koju imaju privredne grane, kao što su industrija, telekomunikacije, finansijske institucije i javni sektor. Premeštanje informacionih sistema na ivicu je krucijalno za stvaranje pametnijih okruženja.

PCPress.rs Image

Rittal EDGE data centar, koji je bliži aplikacijama, ne samo da nudi manju latenciju već i mogućnost instalacije i na veoma neuslovnim lokacijama. Niža latencija takođe znači da ljudi koji koriste IoT dobijaju ono što žele brže i pouzdanije. Skalabilnost EGDE rešenja treba da omogući prilagođavanje kapaciteta i infrastrukture potrebnoj količini podataka. Pošto se EDGE data centri nalaze između IoT uređaja i centralne infrastrukture, oni takođe doprinose bezbednosti podataka.

EDGE data centar ne određuje njegova veličina, dovoljan je samo jedan server koji će obavljati ulogu EDGE computing-a, ali isto tako, EDGE data centar može sadržati i mnogo više opreme. Samim tim, postoji više različitih rešenja pomoću kojih se može implementirati EDGE data centar, a razlikuju se po potrebnim kapacitetima i stepenu zaštite koju pružaju od fizičkih rizika.

Data centar u reku

Ukoliko prostorija za smeštanje IT infrastrukture ispunjava bezbednosne standarde zaštite opreme od spoljašnjih rizika, ograničen pristup objektu i prostoriji, čak i kad ne postoje uslovi za namensku prostoriju, osnovno rešenje je u EDGE data centru u rek-ormanu.

Pročitajte i:  A1: Transformacija mreže uz softverski definisano umrežavanje

EGDE data centar predstavlja kompletno rešenje – rek za smeštaj IT opreme koji se, prema potrebama, može opremiti kompletnom infrastrukturom za pouzdan rad koja se inače nalazi u klasičnom DC, u vidu UPS napajanja, distribucije napajanja, klimatizacije, protivpožarne zaštite, monitoringa, upravljanja itd.

PCPress.rs Image

Bitno je napomenuti da je EGDE DC zatvoren sistem, bez uticaja na okolni prostor i da pruža zaštitu od spoljašnje vlage, prašine i neovlašćenog pristupa. Sistem klimatizacije reguliše temperaturu samo unutar rek-ormana i u zavisnosti od odabranog rešenja, rashladni kapacitet može biti u opsegu od 1 kW pa sve do do 55 kW po jednom rek-ormanu i to u 2N redundansi. Još jedna prednost ovakvog rešenja jeste ta što se unutrašnjost reka može štititi od požara protivpožarnom jedinicom od samo 1U visine, koja u sebi sadrži sistem rane dojave i automatskog gašenja požara.

EDGE data centar je mobilno rešenje koje vrlo lako može da se preseli na novu lokaciju ili da proširi svoje kapacitete, prostorne i infrastrukturne, u slučaju potrebe.

Micro data centar

Ukoliko je vaš poslovni prostor neodgovarajući za izgradnju prostorije data centra / server sale, a neophodan vam je visok nivo fizičke zaštite IT opreme i podataka, kao jednu od alternativa preporučujemo sigurnosni IT sef, micro data centar – MDC.

Isto kao i kod EDGE data centra, MDC predstavlja opremljen rek sa svim infrastrukturnim sistemima nezavisnim od prostorije, uz dodatnu fizičku zaštitu u vidu zaštitnog sefa koji se montira oko rek-ormana. Sef pruža zaštitu od požara, neovlašćenog pristupa, eksplozija, padajućih krhotina, prskajuće vode, vandalizma, provale itd.

Pročitajte i:  Schneider Electric: Najodrživiji modularni monofazni UPS prilagođen za Edge Computing

Glavna odlika micro data centra (MDC) jeste da pruža visoku zaštitu od svih spoljašnjih rizika, ali pre svega od požara, i to – tokom trajanja požara duže od 30 minuta, unutar MDC-a maksimalni porast temperature je manji od 50 °C, a relativne vlažnosti vazduha manje od 85 procenata. Bitno je i napomenuti da su ovi podaci dobijeni sistemskim testom, tj. testiranjem celokupnog sistema a ne samo pojedinačnih komponenti i panela. Ukoliko se želi postići ovakav stepen zaštite za više rek-pozicija, to je moguće vrlo jednostavnim dodavanjem novih micro data centara u nizu.

PCPress.rs Image

Pored ekonomičnosti, prednosti rešenja su to što je mobilno, modularno i proširivo, što se kompletan data centar s pratećom infrastrukturom može nalaziti unutar jednog reka (sefa), i što pruža neophodan nivo fizičke zaštite i nema uticaja na okruženje.

I veće od micro

Za aplikacije s još više potrebnog prostora i bez postojanja objekta za smeštaj EDGE data centra, tj. smeštaj na otvorenom, implementiramo rešenja poput kontejnerskog data centra koji je rešenje all in one. Sva oprema se smešta u kontejner koji u tom slučaju preuzima ulogu objekta za zaštitu opreme od spoljašnjih rizika.

Industrija 4.0, automatizovane finansijske transakcije, mobilni striming i autonomna vozila generišu podatke koji zahtevaju superbrzu obradu, ekstremnu zaštitu i neprekidnu dostupnost. Rittal EDGE rešenja vam omogućavaju baš to: velika količina podataka može biti sigurno i precizno sačuvana, obrađena i podeljena, gde god da je potrebno i u realnom vremenu. Takođe vam omogućavaju i da implementirate EDGE rešenja brzo, lako i prilagođeno vašim potrebama.

Korisna adresa: Vesimpex.rs

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,