Edge i priključenija

Edge data centar je nova mantra u IT svetu. Svi znaju, umeju i nude sve. Edge je mali data centar u nekoj nedođiji, gde „žvaće“ lokalne podatke i komunicira s velikim centrima. Infrastruktura za Edge? Manje kilovata, manji UPS, manja klima, manje prostora… Liliputanac, čini se, ali kada se malo ozbiljnije zagrebe ispod površine, problemi više liče na Gulivera.

PCPress.rs Image

Postoji li način da se pomire objektivne okolnosti i subjektivne slabosti? Postoji.

Prostor

Kunst je koristiti standardna rešenja. Svaki kontejner preko 2,4 m širine zahteva vangabaritni prevoz, sve ispod toga je pretesno za rekove dubine 1000/1200 mm. Recept: smanjite servere. Takozvani „small footprint serveri“ odlično se uklapaju u raspoloživi prostor standardnog kontejnera. U 20 ft kontejner može se smestiti oko 300 HU opreme i 2 x 35 kW DX hlađenja ili 250 HU sa 4 x 20 kW hlađenja. Nudimo i varijante sa 10 ft ili 40 ft kontejnerima.

Za „klasične“ servere u standardnim kontejnerima može se dobiti do 84 HU (10 ft), 168 HU (20 ft) ili 500 HU u 40 ft kontejneru, s redundantnim hlađenjem do 100 kW za DX, odnosno 150 kW za vodeno hlađenje.

Pročitajte i:  Da li Microsoft Edge gubi u ratovima browsera?

PCPress.rs Image

Napajanje

Klasično napajanje UPS uređajima donosi gubitke na dvostrukoj konverziji i traži prostor za baterije i opremu. Korišćenjem DC napajanja, sa samo jednom konverzijom, moguće je pojednostaviti stvari, uštedeti na prostoru i smanjiti gubitke. Koncept je pozajmljen od OCP standarda, sa DC baterijskim bekapom na nivou reka i serverima s redundantnim DC konvertorima. Jednostavniji uređaji donose dodatnu pouzdanost.

Klimatizacija

Korišćenjem InLine hlađenja s vertikalnim strujanjem vazduha postiže se efikasno formiranje hladne i tople zone. Redundantne konfiguracije obezbeđuju pouzdanost, a nadzor svih parametara obezbeđen je lokalnim CMC uređajima i daljinskim nadzorom kroz RiZone DCIM sistem.

Za veće snage hlađenja koriste se vodeni izmenjivači, sa čilerima u posebnom, tehničkom kontejneru. Vodeno hlađenje s radnim temperaturama fluida 15/20 °C donosi dodatne uštede, jer takozvani free cooling režim može da se koristi mnogo duže u toku godine u poređenju sa sistemima 7/12 °C.

Dodatna pogodnost može biti korišćenje servera koji tolerišu radne temperature do 40 °C i relativnu vlažnost do 95 odsto: lakše je hladiti ovakve servere, free cooling može da se koristi skoro cele godine, a ni hlađenje spoljnim vazduhom nije problem.

Pročitajte i:  Održana VMworld 2021 manifestacija

PCPress.rs Image

Šta vam možemo ponuditi? Sve, ili skoro sve

Od infrastrukturno opremljenog kontejnera sa svim pratećim sistemima, spremnog za instalaciju servera, do kompletnog Edge data centra sa željenim brojem small footprint servera s proširenim opsegom temperatura i vlažnosti. Jedino ograničenje su standardne dimenzije kontejnera 10 do 40 ft, sve ostalo se „pakuje“ prema potrebama.

Korisna adresa: Vesimpex.rs

Autor: Slobodan Stanković

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,