Edge – Sledeća velika stvar u IT infrastrukturi

Više nije pitanje da li EDGE computing dolazi ili ne, pitanje je samo šta će nam sve novo omogućiti i kako ga implementirati. Zahvaljujući više puta dokazanom vizionarstvu Vesimpex-ovog partnera RITTAL‑a, za ljude u Vesimpex‑u već godinama unazad nije pitanje ni kako izgraditi neophodnu IT infrastrukturu koja će nam omogućiti EDGE.

PCPress.rs Image

U poslednjih par godina, proces digitalizacije generiše velike količine podataka koje je potrebno prikupiti, obraditi, uskladištiti i omogućiti da budu dostupni u svakom trenutku. Tehnologije poput interneta stvari (IoT), pametnih gradova, industrije 4.0, komunikacije autonomnih vozila, veštačke inteligencije i raznih drugih usluga koje će se tek pojaviti, zahtevaju obradu podataka u realnom vremenu i izuzetno malu latenciju. Samim tim, nije više prihvatljivo da se komunikacija krajnjih uređaja obavlja preko udaljenih centara za obradu podataka/data centara jer je kašnjenje signala preveliko da bi usluge funkcionisale na adekvatan način. Zbog toga je neophodno približiti obradu podataka što bliže mestu njihovog nastanka što je ključno za smanjenje latencije.

Podaci na „ivici“

PCPress.rs ImagePremeštanje informacionih sistema na samu ivicu IT infrastrukture i decentralizovana obrada podataka proizvedenih od strane uređaja, što je krucijalno za stvaranje pametnijih okruženja, naziva se EDGE computing. Ovakav razvoj tehnologija i novih usluga, zahteva drugačiji pristup prema IT infrastrukturi i uvodi nas u novu fazu u evoluciji obrade podataka i data centara. Neophodnu decentralizaciju potrebno je podržati odgovarajućom infrastrukturom koja će omogućiti izgradnju više manjih EDGE data centara i smeštanje opreme u bezbedna okruženja koja će pružiti pouzdan rad čak i kada na lokacijama ne postoje zadovoljavajući uslovi.

Pročitajte i:  Kako fleksibilan i inovativan UPS unapređuje ciljeve održivosti modularnih data centara

Implementacija?

Izgradnja pouzdane EDGE infrastrukture ne mora biti teška i komplikovana, već naprotiv, može biti veoma brza i jednostavna zahvaljujući rešenjima Rittal EDGE data centara. Bez obzira na uslove za smeštaj opreme, potreban nivo bezbednosti, redundantnosti, zaštite od fizičkih rizika i kapaciteta, možemo ponuditi konfiguracije prema svakoj potrebi.

Modularnosti, skalabilnosti i široki portfolio rešenja nam omogućava konfigurisanje EDGE data centra veličine od jednog manjeg reka visine par „junita“ pa do neograničenog broja serversko/mrežnih rek ormana. U bilo kojoj varijanti nije neophodna opremljenost standardnom infrastrukturom Data Centra na lokaciji jer sva rešenja mogu konfigurisati tako da pružaju neophodan prostor za smeštaj opreme, napajanje, klimatizaciju, protivpožarnu zaštitu, monitoring, zaštitu opreme i kritičnih podataka od spoljašnjih fizičkih rizika. Dodatno, kompletno rešenje se može jednostavno i brzo preseliti na novu lokaciju u slučaju potrebe.

PCPress.rs Image

Pametna rešenja za pametno poslovanje

Digitalna budućnost i nova era „svega pametnog“ zahteva super brzu obradu podataka, ekstremnu zaštitu i neprekidnu dostupnost. Rittal EDGE rešenja Vam omogućavaju baš to: Velika količina podataka može biti prikupljena, obrađena i podeljena, u realnom vremenu i na bilo kojoj lokaciji.

Pročitajte i:  Da li Microsoft Edge gubi u ratovima browsera?

Korisna adresa: Vesimpex.rs

Autor: Aleksandar Bukva

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,