Top50 Glas publike

Edvard Snouden predstavio zaštitnu aplikaciju Haven

Poznati uzbunjivač Edvard Snouden je razvio aplikaciju uz pomoć koje će biti moguće otkrivanje bezbednosnih pretnji kojima su izloženi laptopovi ili pametni telefoni.

PCPress.rs Image

Pitanje bezbednosti i privatnosti predstavlja ključno pitanje današnjice, a Snouden je uspeo da razvije aplikaciju koja će omogućiti bolju zaštitu uređaja od zloupotrebe. Haven je proizvod rada više programera koji su fokusirani na obezbeđivanje privatnosti korisnika modernih tehnologija i razvoju kriptovane komunikacije.

U slučaju da ostavite laptop kod kuće ili u kancelariji, dovoljno je da na istom mestu postavite i privremeni Android uređaj sa instaliranom aplikacijom Haven. Aplikacija funkcioniše tako što registruje pokrete, svetlost, snima zvukove i fotografije i istovremeno šalje notifikacije na glavni Android uređaja koji koristite. Moguće je otkriti ko zloupotrebljava vaš laptop, pretura po vašim stvarima ili ulazi u sobu bez vašeg znanja.

Snouden se nada da će aplikacija moći da se upotrebljava u različite svrhe, kao i da mnogi mogu da doprinesu njenom daljem razvoju.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Pročitajte i:  DuckDuckGo: Još bolji za Android korisnike
SBB

Tagovi: , , , ,