ePlaneta

Efikasna i skalabilna napajanja za kritičnu IT infrastrukturu

U današnjem ubrzanom i digitalizovanom svetu neprekidno napajanje je imperativ za kritične aplikacije. Organizacije se uveliko oslanjaju na neprekidne sisteme napajanja (UPS – Uninterruptible Power Supply) kako bi zaštitile svoje operacije od prekida te time osigurale stalnu dostupnost.

PCPress.rs Image

U ovom tekstu istražićemo zašto je modularnost važna za UPS sisteme, posebno se fokusirajući na skalabilnost i mogućnost servisiranja tokom rada na visokim temperaturama, analizirajući njihove prednosti.

Vertiv je upravo predstavio sledeću generaciju Vertiv™ Liebert APM2 modularnog UPS-a bez transformatora. Reč je o UPS-u s bogatom ponudom visoke gustine, koji donosi vrhunske i inovativne osobine za kritične aplikacije. Ovaj UPS pokreće najnovija generacija IGBT topologije od tri nivoa koji u kombinaciji sa Silicon Carbide konverterom donosi izvanrednu efikasnost dvostruke konverzije do 97,5 odsto za veliku uštedu po pitanju operativnih troškova, ujedno smanjujući i ukupne troškove vlasništva (TCO) te ugljenični otisak. Ugrađena skalabilnost koju donosi Liebert® APM2 omogućava ne samo brzo nego i zaštićeno povećanje kapaciteta korišćenjem FlexPower™ tehnologije.

Odgovor na sve veće energetske potrebe

Kako se poslovanje širi, često se povećavaju i energetske potrebe, što zahteva fleksibilnu infrastrukturu napajanja. Zato je idealno rešenje modularnost koja omogućava skalabilna UPS rešenja. Zahvaljujući jednostavnosti dodavanja ili uklanjanja modula napajanja, modularni UPS dizajn smanjuje vreme isključenog rada tokom održavanja ili nadogradnje.

Vertiv je upravo predstavio sledeću generaciju Vertiv™ Liebert APM2 modularnog UPS-a bez transformatora. Ovaj UPS pokreće najnovija generacija IGBT topologije od tri nivoa koji u kombinaciji sa Silicon Carbide konverterom donosi izvanrednu efikasnost

Tako organizacije mogu da počnu s osnovnom konfiguracijom koju će postepeno nadograđivati novim modulima za napajanje po potrebi, čime mogu optimizovati investirana sredstva u skladu s potrebama napajanja koje prate prirodni put razvoja. Skalabilni UPS sistemi takođe povećavaju energetsku efikasnost jer se mogu uključivati ili isključivati po potrebi, što smanjuje potrošnju energije za vreme niskog nivoa rada.

Pročitajte i:  Schneider Electric: Data centri i veštačka inteligencija

Osiguranje kontinuirane dostupnosti

U kritičnim aplikacijama svaka sekunda je važna. Tradicionalni UPS sistemi često zahtevaju isključivanje celog sistema radi održavanja ili zamene komponenti, što dovodi do skupih zastoja i potencijalnih prekida rada u celini. Zato je mogućnost servisiranja na visokim temperaturama jedno od glavnih obeležja modularnih UPS sistema – održavanje i zamena komponenti obavljaju se dok sistem sve vreme radi.

Neki UPS sistemi dodatno koriste ovu činjenicu integrišući nezavisne DSP kontrole u svaki modul napajanja. Primer je upravo Vertiv™ Liebert® APM2, gde njegove mogućnost samostalne regulacije omogućavaju besprekoran rad sistema čak i tokom održavanja. Naime, izolovanjem neispravnog modula, koji je moguće zameniti bez remećenja rada celog sistema, moguće je servisirati komponente i pri visokim temperaturama, što uveliko smanjuje zastoje i osigurava kontinuitet rada.

Pouzdanost i dostupnost: sistemski pristup smanjenju kvarova

Modularnost pruža pouzdanost i dostupnost UPS sistema, što smanjuje rizik od kvarova na SPoF tački (single point of failure). U tradicionalnim UPS sistemima kvar jednog modula može srušiti rad celog sistema. U modularnom dizajnu, moduli napajanja deluju nezavisno, što smanjuje štetu ako se dese kvarovi. Distribuirana arhitektura modularnih UPS sistema povećava opštu otpornost i toleranciju kvarova, čime se smanjuje rizik od potpunog prekida rada.

Modularnost pojednostavljuje održavanje sistema i rešavanje problema. Rastavljanjem UPS-a na module kojima se može individualno upravljati, tehničko osoblje može lako da identifikuje i otkloni specifične probleme, što smanjuje opšte vreme popravke (MTTR). Ovako pojednostavljen proces održavanja doprinosi kvalitetnijem servisiranju i bržoj obnovi napajanja u slučaju bilo kakvih kvarova.

Pročitajte i:  Prednosti mikro data centara u teškim industrijskim i komercijalnim okruženjima

Visok kapacitet punjenja za snažnije performanse i efikasnost

Velika prednost modularnih UPS sistema jeste i visok kapacitet punjenja, što kudikamo poboljšava ukupne performanse. Zahvaljujući ovoj osobini, UPS sistem može da napuni baterije velikom brzinom tokom kratkih prekida napajanja, osiguravajući rad u punom kapacitetu za podršku kritičnim radnim opterećenjima kad god je potrebno. Ovo se pokazalo kao izvanredno značajno u geografskim regionima gde postoje fluktuacije energetske mreže, kao i tamo gde je kvalitet napajanja sporan.

Štaviše, visok kapacitet punjenja jednog modularnog UPS sistema omogućava produžavanje životnog veka baterije, smanjujući nivo pražnjenja tokom nestanka struje, čime se produžava njihova trajnost i smanjuje ukupan trošak vlasništva (TCO). Na kraju, sposobnost sistema da odgovori na brze promene opterećenja rada osigurava stabilno i neprekidno napajanje, što ga čini pouzdanim izborom za kritične aplikacije.

Inteligentni paralelni način rada je još jedna ključna prednost koja razlikuje modularne UPS sisteme od tradicionalnih rešenja. Njime se omogućuje da višestruki UPS moduli zajednički deluju i time kreiraju visokopouzdan sistem napajanja koji je otporan
na kvarove

Način rada u mirovanju, inteligentni paralelni način rada i redundansa za sistem napajanja visoke pouzdanosti

Inteligentni paralelni način rada je još jedna ključna prednost koja razlikuje modularne UPS sisteme od tradicionalnih rešenja. Njime se omogućuje da višestruki UPS moduli zajednički deluju i time kreiraju visokopouzdan sistem napajanja koji je otporan na kvarove. Ovako inteligentan pristup pruža UPS sistemu mogućnost da se prilagodi na promenljive energetske zahteve rada i distribuira opterećenje kroz uključene module na efikasan način. U slučaju kvara jednog od modula ili dosezanja njegovog maksimalnog kapaciteta, opterećenje će se preraspodeliti na ostatak uključenih modula, što osigurava neprekidno napajanje kritičnim opterećenjima i smanjuje rizik od prestanka rada. Rezultat je da industrije s kritičnim aplikacijama, poput data centara, IT okruženja, finansijskih institucija ili proizvodnih pogona, dobijaju neizmernu korist od inteligentnog paralelnog načina rada.

PCPress.rs Image

Modularnost UPS sistema takođe donosi i velike prednosti u smislu skalabilnosti i servisiranja tokom visokih temperatura uzrokovanih radom. Zahvaljujući modularnom dizajnu UPS-a nove generacije, organizacije mogu da ostvare visoku fleksibilnost i odgovore na sve veće potrebe napajanja, kao i osiguraju neprekidnu dostupnost kritičnih aplikacija. Koristeći modularni pristup, preduzeća mogu efikasno da skaliraju svoju infrastrukturu napajanja, što smanjuje vreme prestanka rada tokom održavanja, rezultirajući većom pouzdanošću sistema. Kako tehnologija nastavlja da napreduje, modularnost UPS sistema postaće sve važnija jer pomaže organizacijama da odgovore na izazove i ostvare pozitivne rezultate u energetski sve zahtevnijem svetu.

Pročitajte i:  Vertiv predstavlja sveobuhvatna AI rešenja za napajanje i hlađenje

Kritični sistemi koji odgovaraju na potrebe vaših poslovnih operacija ne smeju da prekinu rad. Kompanija Vertiv pružiće vam podršku u poboljšanju vašeg rada celim nizom UPS-ova inovativne Liebert serije i naprednim, integrisanim UPS sistemima koji odgovaraju na backup potrebe napajanja vaše IT infrastrukture, od malih računarskih soba i edge lokacija na mreži pa sve do enterprise i hyperscale data centara. Otkrijte najbolje neprekidne sisteme napajanja za zaštitu vaših kritičnih aplikacija.

Za više informacija o UPS rešenjima posetite Vertiv.com ili kontaktirajte naš sektor prodaje u Zagrebu na croatia.hello@Vertiv.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,