Top50 Glas publike

Efikasnost EU i ciljevi za digitalnu deceniju

Evropska unija rizikuje sa ostvarenjem svojih ciljeva za digitalnu deceniju do 2030. godine. Vlade moraju da se fokusiraju na prevazilaženje jaza u digitalnim veštinama, navodi se u izveštaju konsultantske kuće Public First.

PCPress.rs Image

Sticanje osnovnih digitalnih veština

Evropska komisija je prošle godine predstavila viziju za 2030.godinu koja ima za cilj da transformiše region sa 80 odsto stanovništva. Ciljevi su sticanje osnovnih digitalnih veština, veća 5G konekcija, online javne usluge i 75 odsto kompanija u EU koje će koristiti usluge u oblaku.

Međutim, prema trenutnoj stopi napretka, trebalo bi da se do 2040. godine ispuni svi ovi ciljevi, navodi se u izveštaju koji je zahtevao Amazon.

EU je na putu da otvori 1,3 milijarde eura ekonomske vrednosti do 2030. godine ali ako se napredak ubrza, do kraja ove decenije moglo bi da se ostvari dodatnih 1,5 milijadre eura, navodi se u izveštaju.

„Najveći nedostatak koji smo dobili od naših kupaca i ono što je navedeno u ovom izveštaju je nedostatak digitalnih veština“, rekla je Tanuja Randery, generalni direktor u AWS-u.

Očekuje se da će prelazak kompanija na korišćenje oblaka biti veliki pokretač rasta. Mnoge kompanije kao što je AWS nude besplatnu obuku za zaposlene kako bi stekli veštine u oblaku. Takođe, obuke su besplatne i za osobe koje traže posao, kako bi se lakše prilagodili raznim oblastima tehnologije.

Pročitajte i:  Poznat datum kada će Apple morati da pređe na USB-C standard

Međutim, u izveštaju se navodi da će samo 61 odsto stanovništva EU imati osnovne digitalne veštine do 2030. godine, što je manje od zadatog cilja i očekivanih 80 odsto.

Među faktorima koji bi mogli da ubrzaju napredak ka ciljevima EU, u izveštaju se ukazuje na povećano korišćenje „oblaka“, veštačke inteligencije i usvajanja velikih podataka od strane kompanija u EU. Takođe, napredak bi se ubrzao i vladinim finansiranja za dalja istraživanja i razvoj.

Mnoge kompanije nisu usvojile nove tehnološke alate i nedostatak kvalifikovanih radnika će verovatno usporiti rast i povećati troškove, navodi se u izveštaju.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,