Eizo za početnike

Kako izgleda voziti se u nekom skromnijem Ferariju, Poršeu ili Rols Rojsu? Možda ćete steći predstavu o tome radeći na monitoru CS240, koji Eizo svrstava u entry level modele serije ColorEdge

CX241

Ako pođete od toga da 24‑inčni ColorEdge CS240 košta gotovo hiljadu evra, na prvi pogled, pomislićete da je naslov ovog teksta promašio temu. Ali, Eizo je već decenijama jedan od vodećih proizvođača monitora, koji ne zna za kompromise. Deo te priče krije se već u dizajnu: iako izgleda vrlo ozbiljno i profesionalno, s nosačem koji omogućava podešavanje visine i postavljanje ekrana u portretni položaj, CS240 svojim izgledom nikog neće oboriti s nogu jer sa prilično širokim okvirom oko ekrana izgleda pomalo „retro“. Tajna širokog okvira je u pozadinskom osvetljenju koje obezbeđuje manje od 5% odstupanja nivoa osvetljaja po celoj površini ekrana, što je sa ultratankim okvirima gotovo nemoguće ostvariti. Poređenja radi, ekrani koje većina nas koristi često imaju ta odstupanja veća od 15 odsto.

colorgamutSledeća „velika stvar“ kod ovog monitora jeste kolorni gamut. CS240 pokriva 99 odsto Adobe RGB spektra, što je odlična vrednost po kojoj on ne zaostaje za skupljim modelima, a u praksi znači to da će profesionalni fotografi koji koriste sirovi format slika dobiti maksimalno precizan prikaz, dok će amateri će uživati u živopisnim i realnim bojama. Ni to nije sve: CS240 podržava 10‑bitnu rezoluciju boja (po RGB kanalima), što znači milijardu nijansi. Prosečni monitori prikazuju šesnaest miliona nijansi, a neki i manje. Da biste ovu mogućnost iskoristili, morate da upotrebite HDMI ili DisplayPort priključak, jer je DVI ograničen na osmobitni prikaz po kanalu.

Navođenje svih sitnih detalja koji krase ovaj monitor odnelo bi previše prostora i zahtevalo bi visoku stručnost čitalaca – ako spadate u takve, lako ćete ih naći na sajtu prozvođača i sajtovima koji se bave testiranjem pomoću profesionalne opreme. Umesto toga, reći ćemo vam da na neka pitanja vezana za LCD ekrane možete komotno da zaboravite: bilo kakve promene boja pri pogledu iskosa teško da ćete primetiti. Gejmeri će se možda namrštiti na podatak o odzivu od 7,7 ms, ali CS240 nije njima ni namenjen – ako želite da se igrate na nečemu što nosi oznaku Eizo, rešenje ćete naći u seriji Foris. Takođe, ako ste surovo ozbiljan profesionalac i uspete da nađete dlaku u jajetu na ovom monitoru, ne prihvatate ništa ispod 4K rezolucije ili želite veći ekran, Eizo u seriji ColorEdge ima i bolje (i znatno skuplje) modele.

Priča o monitoru ove klase ne može da prođe bez pominjanja kalibracije. Osim softvera nezavisnih proizvođača za tu namenu, uz CS240 (i ostale modele ovog proizvođača) možete da koristite i priloženi softver ColorNavigator koji podržava veliki broj poznatih kalibratora. Ljubaznošću firme Sampro koja nam je ovaj monitor ustupila na testiranje, dobili smo i kalibrator Eizo EX3, ali moramo da priznamo da je za bolje rezultate od onoga što smo videli potrebna ruka (i oko) profesionalca.

Ako se ozbiljno bavite fotografijom ili ste dizajner, eto odličnog rešenja za radnu površinu. Isto važi i ako ste zahtevan korisnik, ali u tom slučaju pazite da se ne razočarate – ne u monitor, naravno, već u svoju zbirku fotografija i filmova. Monitori ovog kalibra ne praštaju greške, pa može da se desi da na nekim JPG slikama koje ste smatrali tehnički savršenim naprasno postanu vidljivi efekti kompresije. Ili da se na nekim scenama u HD filmovima pojave „kockice“ za koje ste sigurni da ih ranije nije bilo. Ali i za Porsche kažu da nije previše udoban i da mu menjač nije najprecizniji…

Eizo CS240
Ekran 24″ 1920×1200 IPS
Uglovi (H/V) 178/178o
Odziv 7,7 ms
Osvetljaj 350 cd/m2
Priključci DVI, HDMI, DisplayPort
Tipična potrošnja 27 W
Cena 117.000 dinara

www.sampro.rs

 

Bojan Stanojević

Objavljeno u časopisu PC#233

Facebook komentari:

Tagovi: , ,