N Central domination

Ekonomske posledice zabrane i uklanjanja Huawei 5G infrastrukture iz Velike Britanije

Huawei je, kako smo pisali pre par dana, izneo da je “razočaravajuća” odluka Britanije o zabrani upotrebe Huawei opreme u 5G mrežama zemlje “loša vest za svakog korisnika mobilnog telefona u Velikoj Britaniji” i može dovesti zemlju u stanje usporene digitalizacije. Kompanija je pozvala vladu da preispita odluku. „Uvereni smo da nova ograničenja SAD-a ne bi uticala na otpornost ili bezbednost uređaja koje obezbeđujemo Velikoj Britaniji.“, rekao je predstavnik kompanije Huawei.

PCPress.rs Image

Ambasador Kine u Britaniji podržao kompaniju

Podržavajući stav kompanije Huawei, ambasador Kine u Britaniji oglasio se ovim povodom i rekao da je odluka da se oprema kompanije Huawei ukloni iz 5G mreže zemlje razočaravajuća i pogrešna i doveo u pitanje otvorenost Britanije prema stranim investitorima. “Razočaravajuća i pogrešna odluka Britanije o Huawei”, izneo je Liu Xiaoming na Twitter-u. „Postalo je upitno da li Velika Britanija može pružiti otvoreno, pošteno i nediskriminišuće poslovno okruženje za kompanije iz drugih zemalja“, prenosi Reuters.

Ekonomske posledice zabrane

Kao što znamo, u poslednjih nekoliko godina, američki predsednik Donald Trump ubrzao je trgovinski rat sa Kinom. SAD je zabranila učešće kineske kompanije Huawei u američkoj telekomunikacionoj infrastrukturi zbog nacionalne bezbednosti. Američki predsednik je takođe zamolio sve svoje saveznike, posebno Veliku Britaniju, da slede SAD i zabrane korišćenje Huawei opreme u njihovoj 5G infrastrukturi. Velika Britanija i EU došli su do odluke uz više kompromisa. Odlučili su da ograniče učešće kompanije Huawei u razvoju njihove 5G infrastrukture. Nacionalni centar za sajber bezbednost u Velikoj Britaniji (NCSC) veruje da je moguće upravljati rizikom ukoliko Huawei ima ograničeno učešće u britanskoj 5G mreži. Organizacija MobileUK iznela je da bi zabrana korišćenja opreme kompanije Huawei koštala sedam milijardi funti i produžila razvoj 5G mreže za 24 meseci, prenosi portal The Leader.

Pročitajte i:  Huawei predstavio niz novih proizvoda na IFA 2022 sajmu

Dodatni troškovi za korisnike mobilnih telefona

Odluka Velike Britanije da ukloni opremu kompanije Huawei iz svojih 5G mreža mogla bi takođe da dovede do dodatnih troškova za korisnike mobilnih telefona, upozorili su stručnjaci iz industrije. Analitičar telekoma Paolo Pescatore rekao je da će vreme i novac potreban za uklanjanje Huawei opreme iz mreža imati “negativan uticaj” na uvođenje 5G u Britaniji. Upozorio je da bi se ti dodatni troškovi telekomunikacijskih kompanija naknadno mogli odraziti i na korisnike.

Belgija se neće pridružiti odluci Velike Britanije

Velika Britanija po svemu sudeći prati SAD međutim, oprema kompanije Huawei neće biti uklonjena iz belgijskih 5G mreža, kao što to planira da uradi Velika Britanija, najavio je federalni ministar za telekomunikacije Philippe de Backer, prenosi The Brussels Times. Nakon analize rizika, ministar De Backer odlučio je da Belgija neće revidirati svoju telekomunikacijsku politiku. “Nema razloga da budemo stroži. Analiza rizika pokazala je da smo bezbedni”, rekao je De Backer za De Standaard.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,