Top50 Glas publike

Ekskluzivne fotografije ledenih pećina Vatnajekidl na Islandu

Jedinstvena serija fotografija ledenih pećina Vatnajekidl na Islandu koje prikazuju zadivljujuće detalje ovog prirodnog blaga nastala je zahvaljujući napretku tehnologije. Neverovatno oštre fotografije zabeležene su fotoaparatimamarke Sony i to α7R II, RX10 II i RX100 IV, pri prirodnom osvetljenju, što do sada nije bilo moguće.

PCPress.rs Image

Lednik Vatnajekidl, jedan od najvećih u Evropi, svake godine se pomera, menja i stvara složene pećinske sisteme koji postoje samo nekoliko nedelja pre sledeće metamorfoze. U istraživanje ovog fenomena krenuli su fotograf Mikael Bak i čuveni lokalni vodiči Ejnar Runar Sugurdson i Helen Marija. U njihovoj opremi našli su se najnoviji Sony fotoaparati sa novim, unapređenim senzorima. Upravo senzor predstavlja „srce“ fotoaparata i određuje njegove performanse osvetljenja i detaljnosti na slikama. Model α7R II poseduje prvi na svetu senzor punog formata sa pozadinskim osvetljenjem koji spaja visoku rezoluciju i visoku osetljivost, dok modele RX10 II i RX100 IV odlikuje prvi na svetu slojeviti Exmor RS CMOS senzor od 1,0’’ čije performanse naročito dolaze do izražaja pri uslovima slabog osvetljenja i velikog kontrasta.

Pročitajte i:  Foto-tetering: Računar i kamera

PCPress.rs Image

Zahvaljujući pomenutim senzorima, izazovni svetlosni uslovi nisu predstavljali prepreku za beleženje ovog zamrznutog predela koje oduzima dah. Autor je uspeo da dočara delikatne krivine prirodnih skulptura i mehurastu teksturu jarko plavih zidova koja nalikuje podvodnom pejzažu. Fotografije prikazuju i impresivne prirodne pojave poput nestvarnih maglovitih vodopada i ledenica koje se protežu duž zidova pećine. Impozantna veličina ovog ledenog utvrđenja najbolje se može sagledati na fotografijama koje prikazuju veštog planinara koji se spušta niz pećinu.

PCPress.rs Image

PCPress.rs Image

PCPress.rs Image

PCPress.rs Image

 

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,