Eksperti upozoravaju na preveliku gužvu u svemiru

Naučnik Donald Kessler iz agencije NASA je još 1978. upozorio na potencijalnu katastrofu do koje bi moglo da dođe zbog lančanih reakcija u kosmosu. Iz upozorenja se izrodio takozvani “Kesslerov sindrom“, a u pitanju je teorija po kojoj bi kosmos oko Zemlje jednog dana mogao da trpi gužvu. Taj dan je, izgleda, blizu, budući da se već neko vreme upozorava na probleme koji bi mogli da nastanu zbog sve većeg broja satelita.

PCPress.rs Image

Izvršni direktor kompanije Rocket Lab je pre nedelju dana objasnio da se već trpi zbog povećanog broja satelita u Zemljinoj orbiti, te istakao da se taj broj konstantno uvećava zahvaljujući kompaniji SpaceX i Starlink konstelaciji. Sve je teže da se pronađe čist put za lansiranje raketa, a najveći problem je u tome što je svemir najvećim delom i dalje neregulisan, te međunarodni sporazum nije ažuriran u poslednjih pet decenija.

Ovi problemi su motivisali Rocket Lab da razmišlja o lakšim i manjim raketama, koje bi mogle da funkcionišu na dnevnoj, čak nedeljnoj bazi. Zanimljivo je da i ova kompanija učestvuje u lansiranju satelita, naravno ne u proporcijama u kojima to čini SpaceX, pa je od 2018. godine imala 12 uspešnih misija u okviru kojih je u kosmos lansirano 55 satelita.

Pročitajte i:  Starlink sateliti dobijaju lasere

PCPress.rs Image

Situacija se zakomplikovala u poslednjih godinu dana zbog Starlink konstelacije, koja već sada broji najviše satelita u svemiru, iako nije lansirala ni polovinu planiranog. Nije poznato da li i SpaceX pati zbog povećane gužve, a neke nove regulative bi svakako mogle da ublaže problem.

Izvor: CNN

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,