Eksploziv u kosmosu i postanak Zemlje

Japanska letelica Hayabusa2, koja se nalazi na oko 300 miliona kilometara daleko od Zemlje, približila se asteroidu Ryugu, te na njega spustila eksploziv koji je napravio krater na kompleksnoj površini tog nebeskog tela. Sledeća faza uključuje ispitivanje kratera i uzimanje uzoraka koji će ekspertima omogućiti da bolje razumeju sastav i poreklo asteroida.

PCPress.rs Image

Letelica Hayabusa2 je lansirana još 2014. godine, a u blizini pomenutog asteroida se našla sredinom 2018. Misija na koju se zaputila podrazumeva uzimanje uzoraka sa asteroida, te vraćanje na Zemlju, a metode pored eksplozivnih naprava uključuju i robote koji su se već spustili na površinu asteroida. Naime, dva cilindrična robotska rovera se na asteroidu nalaze od septembra 2018. godine, a nešto kasnije im se pridružila i „robotska kutija“ koja je zadužena za ispitivanje terena. U februaru je letelica ušla u sledeću fazu misije, te ka asteroidu ispalila eksplozivnu raketu, da bi 4. aprila na površinu poslala još eksploziva. Procenjuje se da je eksplozija napravia krater koji u prečniku meri oko 10 metara, a čitava akcija je zabeležena kamerom, što bi trebalo da omogući lakše pronalaženje kratera pošto se letelica ponovo približi asteroidu.

Pročitajte i:  Budući kameleoni: Kad veštačka koža menja boje

Materijal koji se bude prikupio iz unutrašnjosti kratera mogao bi da pruži dragocene informacije o tome koji su materijali dominirali kosmosom pre više milijardi godina, što bi moglo da omogući i pronalaženje odgovora na mnogobrojna pitanja koja su u vezi sa postankom Zemlje i celokupnog života na njoj. Neki eksperti veruju da su upravo asteroidi na Zemlju distribuirali materijale koji su bili neophodni za postanak života, pa bi unutrašnjost Ryugu asteroida mogla da odgovori na to šta su asteroidi doneli na mladu Zemlju pre mnogo godina.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,