Top50 Glas publike

El Salvador: Bitkoin postao zvanična valuta

El Salvador je postao prva zemlja na svetu koja je neku kriptovalutu proglasila zvaničnom valutom. Očekuje se da se na taj način umanje naknade koje se plaćaju prilikom prekookeanskih transakcija, ali su mnogi zabrinuti za potencijalan uspon nelegalnih aktivnosti.

PCPress.rs Image

Budući da su decentralizovane, kriptovalute ne zavise od svetskih banaka. Mejnstrim ekonomija ih odbacuje zbog vrtoglavih promena u vrednosti, pa se na digitalne valute još uvek gleda kao na nešto novo. Predsednik El Salvadora Nayib Bukele ipak drugačije gleda na Bitkoin, pa je odlučio da ga proglasi zvaničnom valutom. Veruje da će to koristiti svim građanima, ali uz novu valutu stižu i potencijalne opasnosti.

Kao najveća prednost se ističe to što građani neće morati da plaćaju visoke nadoknade u američkim dolarima za transakcije iz stranih zemalja. Najveća opasnost je još veći gubitak kontrole nad ilegalnim aktivnostima, budući da su transakcije zatvorene i anonimne, pa kriminalci mogu da barataju sredstvima bez straha da ih neko prati.

Pročitajte i:  Twitter, Elon Musk i prevare s kriptovalutama

Bitkoin je 7. septembra ipak postao zvanična valuta u ovoj zemlji, a građani će na raspolaganju imati digitalne novčanike, te 200 bankomata u kojima će fizičke valute moći da menjaju u Bitkoin. Ostaje da se vidi kako će se građani snaći sa novom valutom, te kako će na to snalaženje uticati promene vrednosti Bitkoina.

Izvor: PC Gamer

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,