Electrick sprej pretvara bilo koju površinu u touchpad

Osetljivost površina na dodir obično se povezuje sa ekranima pametnih telefona ili tablet uređaja, a to bi uskoro moglo da se promeni, budući da su istraživači sa Carnegie Mellon univerziteta razvili tehnologiju uz pomoć koje bilo koja površina može da postane osetljiva na dodir, a koja je spakovana u boci spreja.

PCPress.rs Image

Tako sada zidovi, nameštaj, velike i male, ravne i neravne površine mogu da se pretvore u senzore osetljive na dodir, a dovoljno je da se prekriju slojem boje koja radi kao provodnik. Tehnologija je dobila ime Electrick, a povezivanjem elektroda na površinu koja je premazana slojem ove boje, istraživači su pokazali da mogu da koriste tomografiju električnog polja, uz pomoć koje uređaj može da prepozna položaj prsta na bilo kojoj površini osetljivoj na dodir.

Do sada su velike površine osetljive na dodir bile prilično skupe, te su se koristile samo u istraživačkim laboratorijama. Neke metode u pretvaranju običnih površina u one osetljive na dodir uključivale su web-kamere, ali bi proces bio ugrožen čim bi određena površina bila zaklonjena. Electric funkcioniše na osnovu toga što prst koji dodirne neku površinu emituje određenu količina električne energije, a kada se na površinu koja je premazana provodnom bojom poveže određeni broj elektroda, uređaj prepoznaje koji deo je prst dodirnuo.

Razlika u odnosu na druge površine osetljive na dodir jeste preciznost, budući da Electric, za sada, može da detektuje položaj prsta sa tačnošću od jednog centimetra u prečniku, što je dovoljno da se površina koristi kao dugme, slajder ili neko drugo sredstvo za kontrolu funkcija određenog uređaja, ali nije dovoljno za neke preciznije operacije.

Prilikom testiranja Electric je upotrebljen kako bi se napravila interaktivna futrola za telefon – koja može da otvara aplikacije poput kamere, a na osnovu toga kako korisnik drži uređaj koji se nalazi u futroli.

Izvor: Carnegie Mellon University

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,