BIZIT 23

Electron raketa se sprema za poletanje u kosmos

Američka startap kompanija koja se bavi proizvodnjom kosmičkih letelica – Rocket Lab, planira da tokom decembra, a najverovatnije u sledećih nekoliko dana, po drugi put pokuša da lansira svoju eksperimentalnu Electron raketu. Ako bi lansiranje bilo uspešno, tokom eksperimentalnog leta bi se procenilo da li je ova letelica spremna da obavlja manje komercijalne letove. Lansiranje će se obaviti iz pogona koji je u vlasništvu kompanije, a nalazi se na Novom Zelandu.

PCPress.rs Image

Iz kompanije Rocket Lab su izjavili da se lansiranje neće dogoditi ukoliko ne bude povoljnih vremenskih uslova, te ne procene da je raketa potpuno spremna. Prvo lansiranje bilo je zakazano za 11. decembar, ali je pomereno zbog loših vremenskih uslova, te gustog saobraćaja, a kompanija će uskoro odrediti novi datum.

Emitovanje lansiranje počeće 15 minuta pre samog poletanja, a zainteresovani će moći da ga prate uživo, a dodatne informacije, te informacije o datumu lansiranja biće objavljene na Twitter nalogu kompanije. Ako lansiranje bude proteklo kao što se očekuje, to bi značilo da je kompanija završila sa test-letovima, te da je spremna za komercijalne misije.

Pročitajte i:  James Webb teleskop: Još jedno izvanredno otkriće

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,