PC Press Studio

Električni automobil Microlino stiže na evropske puteve

Microlino se pojavio na tržištu početkom 2016. godine, kada je obećao novu električnu interpretaciju klasičnog „bubble car“ vozila iz 1950-ih, BMW Isetta. Nakon nekih neočekivanih kašnjenja, mali EV je sada, više od dve godine kasnije i sa hiljadama narudžbina prve serije, odobren za vožnju po ulicama u EU. Proizvodnja odmah počinje, a prve isporuke se očekuju početkom 2019. godine.

Konačna verzija Microlino vozila dugačka je 2,4 metra (što je oko 30 cm kraće od Smart ForTwo automobila), težak je 450 kg bez baterije i putnika, te ima maksimalnu brzinu od 90 km/h, a ubrzanje od 0 do 50 km/h deklarisano je na 5 sekundi. Uz vozača i suvozača u automobil će moći da se smesti i 300 litara prtljaga. U zavisnosti od toga koja je veličina ugrađene baterije, vozilo ima autonomiju od 120 km (sa baterijom kapaciteta od 8 kWh) ili 200 km (baterija od 14,4 kWh) sa jednim punjenjem i može se ponovo napuniti do 80% za samo četiri sata koristeći konvencionalnu (kućnu) utičnicu. 

Pročitajte i:  Nova međuplanetarna svemirska letilica ima mali problem

Dizajn Microlina korene vuče iz kultnog BMW-ovog modela Isetta, pa se odlikuje vratima na prednjoj strani vozila, kao i sa samo dva sedišta, te prednjom osovinom koja je značajno duža od zadnje. Međutim, za razliku od Isetta dvotaktnog benzinca, Microlino pokreće elektromotor snage 15 kW (odnosno 20 konjskih snaga). Procenjena osnovna cena za Microlino je malo skočila od prvobitne najave iz 2016. godini i procenjuje se da će biti oko 12.000 evra. Prvi primerci vozila će se isporučiti u Švajcarskoj krajem 2018. godine, dok će potom nemački kupci svoje prve količine dobiti početkom 2019. godine.

Izvor: New Atlas

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,