ASUS ROG Flow

Elektromobil u Srbiji – 300 km za 100 dinara

elektromobil Prvo srpsko ekološko vozilo na električni pogon, čiji su tvorci Tim eksperata "Zastave", predstavljeno na ovogodišnjem Sajmu auto-kompentistike jugoistočne Evrope u Kragujevcu, biće ponuđeno Ministarstvu ekologije za korišćenje u zelenim zonama Srbije. Elektromobil domaće izrade razvija brzinu do 120 kilometara na čas, sa jednim punjenjem akumulatora prelazi sto kilometara, a relacija od 300 kilometara košta vlasnika nešto više od sto dinara!

Prototip prvog elektromobila na platformi "zastave 10" uradilo je šest stručnjaka udruženja Tim eksperata "Zastave", uz finansijsku podršku Regionalne privredne komore Kragujevca. Na prototipu su radili "Zastavini" stručnjaci iz nekadašnjeg Instituta za razvoj i razvojnih službi "Zastave". Projekat je prošao sva testiranja na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu, dobio sertifikate i početkom ovog meseca je registrovan tako da može da se uključi u saobraćaj bez problema – kaže Zoran Radojević, predsednik skupštine Tima menadžera i generalni direktor "Zastava vozila".

U srpskom elektromobilu ugrađene su litijumske baterije kineskog proizvođača svetskog renomea, s kojim je Tim eksperata sklopio ugovor o saradnji na poslovima razvoja u oblasti električnih automobila. Radi se o jednom od vodećih svetskih proizvođača i isporučilaca specifičnih elektrokomponenti, koji namerava da sa Kragujevčanima nastavi saradnju na daljem razvoju električnog pogona za automobile, ali za sada u Timu ne žele da saopštavaju o kojoj je kompaniji reč.

Pročitajte i:  Fiat je napravio „Hey Google“ automobil 

– Ministarstvu ekonomije ćemo predložiti donošenje uredbe o proglašenju eko-zona, poput Mokre Gore, Vrnjačke Banje, turističkog prostora reke Tare, gde bi ovo vozilo našlo konkretnu primenu. Automobil na električni pogon mogu da koriste sva preduzeća koja se bave proizvodnjom vode, zatim taksi vozila u eko-zonama, a imaće svoju primenu i u gradskom saobraćaju – kaže Radojević.

Izvor: eKapija

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , ,