Top50 Glas publike

Elektronski mikroskop koji može da snima video na atomskom nivou

Odeljenje za energiju Lawrence Berkley nacionalne laboratorije instaliralo je novi detektor elektrona koji može da snima na atomskom nivou, mnogo brže nego što je to ikada ranije bilo moguće. Jedna od mogućih upotreba ovog tehnološkog čuda je bolje razumevanje šta se događa na najnižem nivou u baterijama i komponentama mikročipova, kako bi se obezbedila njihova još bolja optimizacija i sprečile greške. Drugim rečima, ovaj elektronski mikroskop može da pronađe greške u proizvodnji koje se manifestuju na veličinama atoma.

PCPress.rs Image

Ovo svakako nije prvi elektronski mikroskop, tog tipa, ali je najbrži do sada. Čak 60 puta je brži od prvog sledećeg konkurenta, što će obezbediti otvaranje potpuno novih vidika na polju elektronskih mikroskopa. Na primer, jedna od stvari koju će omogućiti je snimanje filmova prilikom izvođenja eksperimenata. Na taj način naučnici će moći da u potpunosti isprate proces eksperimenta, umesto da gledaju u pojedinačne fotografije i da nagađaju šta se dešavalo između njih.

Naziv ovog detektora elektrona je 4D Camera. Prilikom rada on generiše ogromnu količinu podataka (oko 4 TB u minuti, što je ekvivalent kao da se gleda 60.000 HD filmova simultano). Ovo je zahtevalo da se napravi i posebna mreža za povezivanje mikroskopa i superkompjutera koji je sposoban da prihvati i obradi tu količinu podataka u realnom vremenu. Glavna prednost mikroskopa je što će omogućiti naučnicima da snime svaki pojedinačni elektron tokom eksperimenta što će im dalje pomoći da kreiraju virtuelne eksperimente na kojima će moći da menjaju parametre prema svom nahođenju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,