Elon Musk, biznis genije: Kupio za 33 hiljade, prodao za 22 hiljade

Tesla je objavila da je prodala 75% svojih bitcoin-a. U zvaničnom saopštenju za javnost, navedeno je da je prodala bitcoin zalihe u vrednosti od oko 936 miliona dolara.

PCPress.rs Image

Kupili za 33 hiljade, prodali za 22 hiljade…

Svojevremeno je Tesla načinila nekoliko poteza u vezi sa ulaskom na kriptotržište i uopšte vezano za prihvatanje kriptovaluta. Kompanija je najveći iskorak u tom pravcu načinila kada je kupila bitcoin u vrednosti od oko 1,5 milijardi dolara. Tada je zvanično objavljeno da je to učinjeno kako bi bitcoin postao sredstvo transakcija, odnosno da bi se za isti mogli kupovati Tesla automobili i plaćale razne usluge vezane za njih. To nije bio jedini trenutak kada je Tesla kupila popularnu kriptovalutu, ali je bio najznačajniji. U jednom trenutku je vrednost njenih zaliha iznosila preko 2 milijarde dolara.

Ipak, tipično za Ilona Maska, obrti za 180 stepeni su usledili, pa je tako prošle godine Tesla saopštila da više neće koristiti bitcoin kao sredstvo plaćanja i trasakcija, obrazlažući to “brigom o ekološkoj svesti”. Iako se prognoziralo da rastu bitcoina i drugih kriptovaluta neće biti kraja, veliki krah je usledio sredinom ove godine, pa je vrednost bitcoin-a značajno opala. To je, između ostalog, jedan od razloga koje je Tesla navela kao razlog za ovu prodaju.

Pročitajte i:  Akcionari Tesle odobrili paket plata Elona Muska

Isforsirani kriptoentuzijazam tviter-milijardera nije bio ograničen samo na bitcoin. U više navrata je isticao svoju sklonost za kriptovalute kao što je dogecoin, koje su nastale kao mema stvarnih kriptovaluta, a samim tim bile još podložnije špekulacijama i marifetlucima. Budući da je jedan od idola kriptoreligijske zajednice, ne čudi da je čak nekoliko valuta osnovano u čast Elona Muska, katkada uz njegovu direktnu ili indirektnu podršku: Elondoge, Elontech, Dogs of Elon, ShibElon, Musk Gold, Musk Doge, DogeMusk i slično. Premda milijarder nikada nije javno pozvao korisnike da masovno investiraju u kriptovalute, njegova podrška je bila više nego očigleda iz njegovih tviter-obraćanja i drugih izjava u javnosti. Primetite da entuzijazam nije zadržao kada je cena pala, već je rasprodao svoje bitcoine…

PCPress.rs Image

Pad akcija, Twitter-katastrofa, kriptovalute u problemu…

Sada se ispostavilo da je Tesla, kompanija čija je vrednost akcija ove godine pala sa 1100 na 750 dolara, te je izgubila skoro trećinu svoje vrednosti, rešila da se otarasi zaliha ove kriptovalute. Stručnjaci špekulišu da je na ovaj potez bila prinuđena da bi ostala likvidna. Podsetimo, bez obzira na ogromnu (precenjenu) vrednost Tesla akcija, ova kompanija se zapravo bori da uopšte (p)ostane profitabilna, budući da su brojni izvori njenih prihoda dolazili iz subvencija i direktnih oporezivanja njenih rivala putem “zelenog kredita”, kada je jedan deo prihoda ostvarenih porodajom automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem morao biti preusmeren kompanijama koje razvijaju “zelene automobile”, među kojima je najveću ulogu imala Tesla.

Pročitajte i:  Tesline isporuke se smanjile drugi kvartal za redom u odnosu na prethodnu godinu

To nije jedini problem za tviter-milijardera, čije se procenjeno bogatstvo smanjuje svakim danom. Twitter, koji je želeo da kupi, ga je tužio i kako stvari stoje moraće ili da kompletira transakciju koja je u ovom trenutku izuzetno skupa (ponudio je preko 50 dolara po akciji za kompaniju koja trenutno vredi tek nešto preko 30 dolara po akciji), čime je značajno preplatio Twitter, ili da plati odštetu kompaniji Twitter. Iz nevolja impulsivne  je najpre pokušao da se izvadi formirajući konzorcijum zainteresovanih bogatih prijatelja, koji očito nije želeo da podupire njegove impulsivne radnje, te je na kraju saopštio da odustaje od kupovine. Sada je čak tražio da se suđenje sa Twitter-om ne održi po hitnom postupku.

Ko bi rekao da će neko ko gubi pare na skoro svakom javno obznanjenom poslovnom potezu upasti u novi problem? Koliki treba biti poslovni genije da izgubite 300-500 miliona dolara poslujući sa kriptovalutama? Da li ste i vi sve bogatiji tako što potrošite 30% ili 60% više nego što imate? Dokle mislite da će problematični afroamerički bačelor ekonomista sa kanadskog univerziteta izigravati poslovnog genija, maštovitog naučnika i velikog plejboja? Pišite nam u komentarima i na društvenim mrežama…

Pročitajte i:  Tesla povećava cene za evropski model 3 

Izvor: CNet

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,