Top50 Glas publike

Elon Musk i OpenAI: Generator lažnih vesti koji nije za javnost

Kompanija OpenAI, iza koje stoji Elon Musk, kreirala je sistem veštačke inteligencije koji generiše uverljive lažne vesti, i koji verovatno nikada neće stići do javnosti zbog straha od zloupotrebe.

PCPress.rs Image

Ovaj sistem objedinjuje strah od uspona AI sistema, te problem lažnih vesti, a trenutno je dostupan samo bezbednosnim istraživačima koji su fokusirani na problem širenja dezinformacija. Model je poneo ime GPT-2, a treniran je tako da može da predviđa sledeću reč u okviru ponuđenog teksta. Sistem je obučavan uz pomoć tekstova sa osam miliona web stranica, sve dok trenutka dok nije bio u stanju da predvidi sledeću reč u okviru nekog teksta, a tako da čitava celina bude smislena.

Pored toga, sistem može da se prilagođava stilu i sadržaju teksta koji dopunjava, što bi korisnicima moglo da omogući da kreiraju uverljive članke, koji bi izgledali kao da dolaze iz određenog medija, te nekog konkretnog autora.

PCPress.rs Image

Sistem je tokom testiranja nakon malog broja pokušaja uspevao da od malog broja informacija kreira potpuno izmišljene tekstove, sa takvom preciznošću i sposobnošću za podražavanje stila, da je svima koji su imali uvid u delove treninga automatski postalo jasno zašto ovaj sistem nikada ne bi trebalo da dođe u pogrešne ruke.

Pročitajte i:  Microsoft planira da uloži 10 milijardi dolara u OpenAI

Izvor: BGR

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,