Elon Musk izgubio 27 milijardi dolara prošle nedelje

Neto vrednost bogatstva Elona Muska pala je prošle nedelje kada se Teslin zapanjujući rast brzo ugasio. Wall Street postaje sve nervozniji zbog povećanja prinosa na obveznice, što bi moglo poskupiti zaduživanje. To bi moglo da jede korporativnu dobit, zbog čega su investitori počeli da preokreću neke od pozicija koje su zauzeli protekle godine u visokim, ali rizičnim tehnološkim zalihama poput Tesle.

PCPress.rs Image

Smenjivanje Bezosa i Muska od januara na listi najbogatijih

Tesline akcije su prošle nedelje pale za 11,5%. Musk, koji poseduje skoro 18% Teslinih akcija, snosio je najveći deo teške rasprodaje. Muskovo bogatstvo je prošle nedelje opalo za 27 milijardi dolara.

Musk i Bezos, zamenjuju mesta na vrhu Bloombergove liste najbogatijih ljudi na svetu od januara. Ali Musk je sada na dalekom drugom mestu: 157 milijardi dolara, u poređenju sa Bezosovom neto vrednošću od 177 milijardi dolara. Musk ostaje 21 milijardu dolara ispred osnivača Microsofta Billa Gatesa, koji je i dalje treća najbogatija osoba na planeti.

Pročitajte i:  Teslino novo osiguranje automobila u Teksasu

Tesline akcije stekle su 743% dobiti u 2020. godini, potisnuvši ga na 5. mesto na listi najvrednijih kompanija na berzi.  Ali akcije su od tada izgubile skoro trećinu vrednosti, postavljajući ih čvrsto na teritoriju medveđeg tržišta. Pad je poslao Teslinu tržišnu vrednost na 7. mesto, iza Facebook-a, ali ispred JPMorgan Chase-a. U petak se prvi put od početka decembra zatvorila ispod 600 dolara po akciji. Akcije su pale za dodatnih 3% u pretprodaji u ponedeljak. Čak i ako Teslina zaliha i dalje tone, Musk će i dalje postati mnogo bogatiji 2021. i kasnije. Dobio je četiri bespovratna kredita za kupovinu po 8,4 miliona Teslinih akcija 2020. godine.

Izvor: CNN

 

Facebook komentari:

Tagovi: