Elon Musk najavio međugradska putovanja brzinom do 29.000 km/h

Elon Musk, izvršni direktor SpaceX-a, je na ovogodišnjoj konferenciji kosmičke industrije, pored planova kompanije za letove na Mesec i Mars, govorio i o mogućnosti da se međuplanetarna raketna tehnologija upotrebi i za putovanja na Zemlji. Ideju je demonstrirao na sceni, tvrdeći da će i putovanja na najudaljenije destinacije u budućnosti trajati samo 30 minuta, te će na svaku tačku moći da se otputuje za manje od sat vremena, po ceni koja će biti slična ceni avionske karte za ekonomsku klasu.

PCPress.rs Image

Musk je izneo predlog da se nova mega-raketa iz SpaceX-a (koja je dobila kodno ime „Big Fucking Rocket” ili BFR) upotrebi kako bi se masivna kosmička letelica lansirala u Zemljinu orbitu. Letelica bi potom mogla da sleće na plutajuće piste za sletanje u blizini velikih gradova, a sve je samo na nivou teorije, budući da konstrukcija rakete, te letelice, još uvek nije počela, iako je Musk izjavio da se nada da će se sa izgradnjom rakete početi u narednih šest do devet meseci.

Pročitajte i:  Musk vratio nalog Trampu nakon ankete na Twitteru

U videu koji ilustruje ovu ideju, putnici u Njujorku brodom stižu do piste koja se nalazi na vodi. Potom se ukrcavaju na istu raketu kojom Musk želi da pošalje putnike na Mars do 2024. godine. Onda dolazi do preokreta – umesto da se zaputi ka nekoj drugoj planeti, letelica se odvaja i kreće ka Šangaju. Posle samo 39 minuta, te više od 11.000 kilometara, brod ponovo ulazi u Zemljinu atmosferu, te sleće na drugu plutajuću pistu, slično kao što SpaceX prizemljuje svoje Falcon 9 rakete na sred mora. Druge destinacije koje su u videu predložene uključuju put od Hong Konga do Singapura za 22 minuta, od Londona do Dubaija ili Njujorka za 29 minuta, te od Los Anđelesa do Toronta za 24 minuta.

Ovakav način putovanja predstavljao bi najbrži način kretanja koji je čovečanstvo ikada zabeležilo, a brod bi razvijao brzinu do 29.000 kilometara na sat kada dostigne najveće ubrzanje. U letelicu bi, kako kaže Musk, moglo da se smesti od 80 do 200 putnika, ali nije precizirao do kada bi SpaceX mogao da ovaj projekat sprovede u delo.

Pročitajte i:  Twitter: Otpušteni oni koji su prozvali Muska

Musk je ovom prilikom rekao kako kompanija planira da do 2022. godine na Mars spusti bar dve teretne letelice koje bi bile zadužene za postavljanje elktričnih i drugih sistema za održavanje života koji bi omogućili buduće letove na ovu planetu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,