BIZIT 2022

Elon Musk nudi pomoć u izvlačenju dece iz pećine na Tajlandu

Elon Musk, inovator-milijarder koji stoji iza Tesla i SpaceX projekata, ponudio je pomoć svojih kompanija kako bi se dečaci zarobljeni u pećini na Tajlandu spasili što pre.

Dok obični svet nemoćno prati vanrednu situaciju sa 12 zarobljenih dečaka na Tajlandu (i njihovim glupim trenerom koji ih je i uvukao u sve to), Elon Musk se bacio na razmišljanje kako da pomogne. Svoja razmišljanja je podelio na Twitteru, gde je predstavio i neke ideje kako uspešno završiti akciju spašavanja. On je skrenuo pažnju na svoju kompaniju koja se bavi, između ostalog, kompanjem – Boring Company, za koju je rekao da su “prilično dobri u kopanju rupa”.

Pročitajte i:  Teslu stižu problemi zbog lanca snabdevanja

Elon Musk ima plan za spašavanje

On je predložio plan gde bi do zarobljenih dečaka doturio najlonski kabl koji bi se nakon toga napumpao “kao dečji dvorac na naduvavanje”. Na ovaj način bi se kreirao vazdušni tunel kroz koji bi dečaci mogli da izađu do izlaza. Portparol Boring Company je objavio da su stupili u kontakt sa tajlandskim vlastima i da su im ponudili svoju pomoć. Potvrđeno je i da su SpaceX/Boring Company stručnjaci već na putu ka Tajlandu gde će svoju ekspertizu ponuditi spasiocima.

Kao što je poznato, dečaci i njihov trener se nalaze zarobljeni u pećini kojoj preti potapanje u slučaju novih monsunskih kiša koje se očekuju uskoro. Zbog toga se ubrzano traži rešenje za spašavanje dece, s obzirom da je procenjeno da bi ronjenje bilo previše rizično. Poslednje informacije govore da se traži alternativni put putem eventualnih rupa u pećini koje bi mogle da se prošire i na taj način izbegne spašavanje kroz uske tunele. Plan će svakako morati brzo da se sprovede, sa ili bez pomoći Elona Muska.

Pročitajte i:  Stručnjaci smatraju da Elon Musk krši zakon otkazima u SpaceX-u

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,