Elon Musk se suočava sa najvećim porezom u istoriji SAD

Prema nekim izveštajima, Musk bi trebalo da plati ukupno 12 milijardi dolara poreza 2021.godine,.

PCPress.rs Image

Najveći porez u istoriji SAD

Za one koji se pitaju, platiću više od 11 milijardi dolara poreza ove godine“, napisao je izvršni direktor Tesle na Twitter-u.

Musk je početkom novembra počeo da prodaje akcije Tesle, nakon što je svoje pratioce u anketi na Twitter-u pitao da li treba da proda 10 odsto svojih akcija. Odgovor na tu anketu bio je većinski „da“.

Svakako bi Musk počeo da prodaje akcije bez obzira na anketu. Razlog tome je zato što se suočava sa ogromnim porezom. Deonice koje je Musk dobio 2012.godine ističu u avgustu naredne godine. Da bi ih ostvario, mora da plati porez na dobit.

Umesto da uzme platu ili gotovinski bonus, Musk-ovo bogatstvo dolazi od nagrada za akcije i od povećanja cene Teslinih akcija.

PCPress.rs Image

 

Musk nije plaćao porez 2018. godine

Iako su akcije Tesle pale od Musk-ove ankete na Twitter-u, one su i dalje neverovatno vredne i porasle su za 28 odsto od početka godine.

Pročitajte i:  Elon Musk vratio Twitter nalog Donalda Trampa

Kada Musk želi gotovinu, može jednostavno da pozajmi novac koristeći akcije svoje kompanije kao zalog. Međutim, neki političari su kritikovali ovu praksu kao poresku rupu za megabogataše.

Ranije ove godine, ProPublica je objavila istragu koja pokazuje da Musk i nekoliko drugih milijardera nisu plaćali savezni porez na prihod u 2018. godini.

Između 2014. godine i 2018. godine Musk je platio 455 miliona dolara poreza na prihod od 1,52 milijarde dolara, prema izveštajima ProPublica-e, uprkos tome što je njegovo bogatstvo poraslo za 13,9 milijardi dolara u tom periodu.

Prema Forbes-u, Musk na papiru vredi preko 244 milijarde dolara, što ga čini najbogatijim čovekom na svetu.

Musk je mogao da sačeka sledeću godinu da plati poreski račun, ali to bi značilo da bi mogao da bude pogođen višim poreskim stopama prema zakonu demokrata   „Build Back Better bill.“.

Vlasnik Tesle i SpaceX-a se u poslednje vreme parira istaknutim demokratama na Twitter-u oko pitanjima za izbegavanja poreza.

Prošle nedelje je uzvratio senatorki Elizabeth Warren nakon što je dovela u pitanje odluku časopisa Time da proglasi Musk-a za osobu godine.  On je napisao: „Ove godine ću platiti više poreza nego bilo koji Amerikanac u istoriji.

Pročitajte i:  Dan kad su nas pojele lažne vesti

Ako Musk na kraju plati ogromnu sumu, postoji šansa da je u pravu.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,