Top50 Glas publike

Elon Musk traži fer odnos u poslovanju sa Kinom

Izvršni direktor kompanije Tesla, Elon Musk je preko svog tviter naloga američkom predsedniku izneo problem koji ima sa pravilima Kine vezanim za automobilsku industriju, koja ograničavaju posedovanje vlasništva u kompanijama koje se osnivaju u Kini i problem visokih carina za uvoz automobila.

PCPress.rs Image

Kompanija Tesla već neko vreme pokušava da otvori fabriku automobila u Kini, ali je imala problema u dogovoru sa lokalnim vlastima, jer Musk želi da ima potpunu kontrolu nad svojim poslovima, s ciljem  da zadrži kontrolu nad svojom tehnologijom i intelektualnim pravima. Musk je rekao da se nada da će ta fabrika biti otvorena u naredne tri godine, ali da o tom dogovoru još nema vesti.

Problem je to što u Kini nijedna američka kompanija ne sme da poseduje ni 50 odsto udela u kompaniji, dok u Americi, kako kaže Musk, postoji pet auto-kompanija za proizvodnju električnih automobila, koje su u potpunosti vlasništvo Kineza. Takođe, uvozna carina za automobile u Kini je 25 odsto, dok je u Americi samo 2,5 odsto, bez ograničenja u kapitalu. Musk je istakao da samo želi fer odnos, sa jednakim pravima za američke investitore i Kini, kao i kineske u Americi.


Tramp je iskoristio jedan od njegovih tvitova u svojoj objavi o novim tarifama, gde je rekao da  se prema američkim proizvođačima automobila nije odnosilo kako treba. On je rekao da planira da uvede odgovarajuće takse za druge zemlje. „Pravimo promene“, naglasio je Tramp. „Mi samo želimo pravdu. Ne možemo dozvoliti da nam drugi uvode ograničenja i troškove do 50 odsto, a da mi ne činimo ništa”. Teško je predvideti kakve će posledice na svetsku trgovinu i ekonomiju imati nedavni protekcionistički potezi američke administracije.

Pročitajte i:  Musk: Twitter ima rekordan broj novih korisnika

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,