Elon Musk tvrdi da bi AI čipovi mogli da “izleče” autizam i šizofreniju

Elon Musk tvrdi da bi njegova kompanija Neuralink mogla da „reši“ nevolje koje dolaze od šizofrenije i autizma, a preko AI čipova koji bi se implementirali u moždana tkiva korisnika.

PCPress.rs Image

Čipovi su zamišljeni kao segmenti koji su ojačani veštačkom inteligencijom, te mere i stimulišu moždanu aktivnost. Musk tvrdi da će pored toga čipovi moći da rešavaju i poteškoće koje potiču iz nervnog sistema, a, kako sam kaže, „od autizma, preko šizofrenije, do gubitka pamćenja u starijoj dobi.“  Eksperti su kasnije reagovali, a kako bi istakli da autizam nije bolest, i da samim tim ne može da se izleči, te da mnogi koji žive sa autizmom to stanje osećaju kao vitalni deo identiteta.

Neuralink je osnovan 2016. godine, a poslovanja kompanije su u prve dve godine bila zatvorena za javnost. Situacija se 2019. promenila, pa su zainteresovani, koji su čekali da Neuralink pokaže koliko je u poslednjih par godina napredovao u kreiranju interfejsa za interakciju ljudskog mozga sa kompjuterom, mogli da čuju mnogo više od očekivanog – priče koje idu u korak sa najegzotičnijim naučno-fantastičnim scenarijima. Naime, kompanija je u julu potvrdila da je kreirala robota koji implante za interakciju sa računarima može da integriše duboko u ljudski mozak.

Pročitajte i:  Elon Musk: Autonomna vozila ne voze besprekorno

PCPress.rs Image

Rezultati su dobijeni na osnovu testiranja na laboratorijskim pacovima u čije je mozgove implantirano 1.500 elektroda za koje još uvek ne može sa sigurnošću da se tvrdi da bi funkcionisale i u ljudskom mozgu. Ako se pokaže kao funkcionalna, tehnologija bi na prvom mestu, tvrde u kompaniji Neuralink, trebalo da posluži za vraćanje pokretljivosti, vida, te sposobnosti govora i čula sluha onima koji su ih izgubili, dok Elon Musk, sa druge strane, tvrdi da će povezivanje mozgova sa kompjuterima biti jedini način da se održi korak sa razvojem veštačke inteligencije. Sada su se spisku priključile i druge funkcije, ali je jasno da Musk nije uvek oprezan kada govori o novim Neuralink tehnologijama.

Izvor: Business Insider

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,