Cove

Emotet: Udruženim snagama protiv najopasnije mreže botova

U januaru 2019. godine sigurnosni istraživači iz celog sveta udružili su se u okviru projekta koji je bio posvećen deljenju URL-ova koji su korišćeni u distribuiranju malicioznih programa,  te su tom prilikom uklonili oko 100 hiljada sajtova za koje se utvrdilo da su bili deo ovakvih praksi.

PCPress.rs Image

U vrhu liste malvera koji se distribuiraju na ovaj način našao se Emotet, koji se obično širio preko mejlova koji su sadržali dokumente sa malicioznim linkovima. Maliciozna mreža je ponovo oživela u septembru 2019, i započela nove spam mejl kampanje. Phishing mejlovi su bili naoružani malicioznim fajlovima i linkovima koji su vodili do sajtova sa kojih se preuzimao malver. Zaraženi računari su postajali deo Emotet mreže botova, a malver je funkcionisao i kao downloader, pa su žrtve preko Emoteta preuzimale i druge maliciozne fajlove.

Emotet je poznat po modulima koji preuzimaju lozinke za aplikacije, te po tome što se od jednog zaraženog računara širi i na sve ostale u okviru iste mreže, a kreatori mrežu botova koriste i kao Malware-as-a-Service (MaaS) preko kojeg svi zainteresovani cyber kriminalci mogu da plate za pristup računarima koji su deo mreže, i na njih otpreme i svoje lance malvera.

Pročitajte i:  Microsoft poklanja 12 prilagođenih Xbox Series S za proslavu Dana Ratova zvezda

Mreža je nastavila da raste sve do početka 2021. godine, a izgleda da su bezbednosni eksperti konačno uspeli da je savladaju. Udruženom akcijom su upravljali Europol i Eurojust, a okupila je eksperte iz Holandije, Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Litvanije, Kanade i Ukrajine. Na kraju su uspeli da preuzmu kontrolu nad serverima Emoteta, nakon čega je uklonjena celokupna infrastruktura mreže, koja se sastojala od nekoliko stotina servera raspoređenih širom sveta.

PCPress.rs Image

Tako se izgleda završila Emotet priča, koja je počela još 2014, kada je prvi put primećen kao bankarski trojanac. Poslednja kampanja zabeležena je 21. decembra 2020, kada je Microsoft detektovao masivnu kampanju u okviru koje su se žrtvama slali mejlovi sa malicioznim dodacima.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , , , , ,