N Central domination

Emotikoni za klimatske promene

Emotikoni se polako razvijaju u poseban jezik, ali do skoro nije bilo jednostavno da se samo uz pomoć simbola komunicira o klimatskim promenama, budući da ni jedan nije predstavljao zagađenost sredine, divlje požare, ili problem rastućih nivoa mora. Upravo zbog toga su umetnice Marina Zurkow i Viniyata Pany lansirale seriju mobilnih emotikona, te ih nazvale Climoji.

PCPress.rs Image

Nove ikonice ilustruju otapanje glečera, izgladnele polarne medvede, mrtve šume, te poplave, a cilj im je da podignu svest o važnim problemima modernog doba: globalnom zagrevanju i zagađenju životne sredine. Tako oni koje brine preterana upotreba plastike u modernom društvu, sada svoj protest mogu da izraze i uz pomoć emotikona u obliku plavog kita koji je progutao plastičnu bocu.

PCPress.rs Image

Umetnice su istakle da primarna sredstva za komunikaciju predugo ignorišu problem klimatskih promena, te da u zvaničnim setovima emotikona nema čak ni onih koji simbolišu uragane. Tako je cilj da Climoji to promeni, pa, iako je lansiran kao umetnički projekat, kreatorke planiraju da ga prenesu u široku upotrebu, te ga ponude velikim platformama poput Facebook-a.

Pročitajte i:  Apple pokušavao da stvori partnerstvo sa Facebook-om

PCPress.rs Image

Iako ništa ne može da zameni direktnu akciju, podizanje svesti u vezi sa nekim problemom je važan preduslov za svaku modernu borbu, te emotikoni svakako predstavljaju novo oružje, ili oruđe, u akcijama koje za cilj imaju da probude.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,