Endava: digitalna transformacija neophodna za rešavanje problema

Sredinom martu u Beogradu je održan sastanak Tech Meetup u organizaciji kompanije Endava, a osnovna tema sastanka bile su najnovije inovacije u digitalnom svetu i njihovo korišćenje za didgitalnu transformaciju u kompanijama. Glavno stručno predavanje održao je Justin Marcucci, direktor digitalnog sektora kompanije Endava. Posle predavanja, postavili smo mu nekoliko pitanja

Dzastin Markuci Endava

  1. Kako biste definisali “digitalnu transformaciju”?

Cilj digitalne transformacije jeste da pruži tehnologiju koja će svim korisnicima olakšati svakodnevne aktivnosti, ali i omogućiti da poslovanje napreduje i koristi sve prednosti novog, unapređenog okruženja. U pitanju je izazov: odvojiti se od svih ukorenjenih konvencija i poslovnih odluka koje su se sprovodile poslednjih dvadest godina i menjati ih pre nego što se tržište promeni bez vas. Digitalna transformacija je uspešna jedino ukoliko su potrebe obe strane jednako zadovoljene, ako su korisnici zadovoljni a kompanija je ispunila svoja poslovna očekivanja. U ovom brzorastućem digitalnom dobu, u toku poslovne interakcije moraju se generisati vrednosti obe strane kako bi se izgradilo poverenje. Ovaj zlatni balans, koji može da omogući tehnologija, obeležiće promene u poslovanju narednih deset godina.

  1. Šta je po vašem mišljenju najveća inovacija u IT industriji u poslednje vreme?
Pročitajte i:  Huawei predstavio Laboratoriju za inovacije u oblasti digitalnih finansija i bezbednosti - Fin²Sec

Globalno, najveća inovacija u IT industriji jeste promena očekivanja od velikih IT kompanija. IT partneri sada moraju da obezbede mnogo više svojim klijentima. Mi, kao globalna IT zajednica, ne izvršavamo samo zadatke, već razmišljamo i strateški kreiramo pravac razvoja. Kompanije koje će biti uspešne u narednim godinama biće one koje će više investirati u razvoj same kulture strateškog razmišljanja, koju mi negujemo u Endavi, nego u puki rast kapaciteta.

Dzastin Markuci

  1. Koji su svetski trendovi kada govorimo o razvoju digitalne sfere?

Trend koji će imati najveći uticaj u digitalnoj industriji u narednih nekoliko godina jeste pojava “nevidljive tehnologije.” Nevidljivo plaćanje, nevidljive radnje i slične stvari postaće sasvim uobičajene. To će biti normalno zahvaljujući vizionarima u ovoj industriji koji su shvatili da je cilj tehnologije da omogući ljudima da uspešno sami obave neku aktivnost, a ne samo da koriste neku digitalnu alatku. Ako možemo da olakšamo završetak nekog zadatka, a da korisnik ne mora svaki put da koristi aplikaciju, onda smo dizajnirali i napravili najbolje moguće rešenje.

  1. Danas ste imali priliku da se susretnete sa mnogim IT strucnjacima iz Srbije. Kako procenjujete domete srpske IT zajednice?
Pročitajte i:  Huawei predstavio Laboratoriju za inovacije u oblasti digitalnih finansija i bezbednosti - Fin²Sec

 IT zajednica u Srbiji je impresivna, veoma talentovana. Stručnjake koje sam ovde upoznao odlikuje istrajnost i radoznalost, što je na mene ostavilo snažan inspirativan utisak.

  1. Šta biste poručili mladim IT talentima koji su zainteresovani da grade karijeru u IT branši?

Najvažniji savet koji imam za sve mlade, bilo kojim poslom da se bave, a pogotovo za IT stručnjake, jeste da pronađu ulogu, tehnologiju, fokus prema onome što je njihova strast i da što dublje zađu u tu sferu. Najvažnija karakteristika koja omogućava uspeh tokom cele karijere jeste ljubav prema poslu. Ona motiviše da se radi još vrednije i konstantno napreduje u karijeri. Poručujem mladima da nađu IT oblast u kojoj zaista uživaju i da postanu specijalisti u toj oblasti, da što više nauče o njoj i steknu mnogo iskustva. Sa takvim pristupom, uspeh u karijeri je zagarantovan.

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,