Top50 Glas publike

Enel PS dobio CDCAP stručnjaka

Šef projektovanja tehničkih rešenja u ENEL PS, Miodrag Šepa, stekao je zvanje CNet Certified Data Centre Audit Professional (CDCAP®), i jedan je od nekolicine CDCAP® stručnjaka u svetu.

Smart eGovernment Miodrag Sepa

Data Centre Audit je sveobuhvatna provera rada data centara u skladu sa najsavremenijim zahtevima i standardima IT industrije. Podrazumeva izuzetno poznavanje funkcionisanja data centra i svih sistema koji ga čine.

Pri pripemi Data Centre Audit, polazi se od analize poslovnih potreba klijenta i u skladu sa tim definiše obim inspekcije. Nakon toga, sledi pregled sistema napajanja i hlađenja, IT infrastrukture, IT bezbednosti i fizičke bezbednosti, analiza procedura i praksi, dokumentacije i rezervnih sistema.

CDCAP LogoIzveštaj o Data Centre Audit sadrži informacije o potencijalnim rizicima i preporukama u vezi sa unapređenjem bezbednosti i efikasnosti data centra, uključujući preporuke u vezi sa napajanjem i hlađenjem i otpornošću na fizičke rizike. Data Centre Audit obuhvata i šire ispitivanje fizičke strukture zgrade u kojoj se data centar nalazi, posebno okruženja i gegrafskog položaja. Bezbednost se proverava u pogledu pristupa i zaštite, kao i u pogledu zaštite fizičke imovine kao što su agregati i oprema za klimatizaciju.

Pročitajte i:  Vesimpex: Osvrt na praznike

Po završetku Data Centre Audit, analiziraju se nalazi, sumiraju preporuke i u skladu sa njima prezentuje akcioni plan za rešavanje uočenih nedostataka.  Cilj ove prakse jeste unapređenje rada data centra, otklanjanje prepreka pouzdanosti i bezbednosti, i smanjenje ukupnih troškova rada i održavanja data centra.

Krajem oktobra, na konferenciji Smart eGovernment održano je više prezentacija na temu uvođenja elektronske prijave poreza u Srbiji i softverskih i hardverskih rešenja koje je taj projekat obuhvatao.

ENEL PS je bio jedan od izvođača na ovom kompleksnom projektu u delu izgradnje savremenog data centra koji će podržati nove elektronske usluge Poreske uprave. Miodrag Šepa je tada predstavio studiju slučaja izgradnje novog data centra Poreske uprave.

Prema projektnom zadatku, projekat je morao biti izveden bez uticaja na redovno poslovanje Poreske uprave i iskustvo korisnika. Uvođenje novih servisa zahtevalo je zamenu IT infrastrukture, stare preko 25 godina, u roku od 90 dana. Na staroj IT infrastrukturi,  koja je prebacivana sa jednog na drugi kraj data centra, i dalje su se odvijali svi IT procesi, dok su oko nje izvođeni svi neophodni radovi na izgradnji data centra u skladu sa Tier III standardom pouzdanosti. Zbog značaja besprekidnog rada IT sistema Poreske uprave i hitnosti realizacije, ponekad se radilo i noću.

Pročitajte i:  Data centar kontejneri nove generacije

U skladu sa zahtevima klijenta, sadašnju IT infrastrukturu karakteriše visok nivo pouzdanosti i modularan dizajn, što ostavlja mesta za buduća proširenja.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,