Top50 Glas publike

EnelPS: Rekonstruisati data centar ili graditi nov?

Tokom višedecenijskog perioda razvoja, kompanija EnelPS se pozicionirala kao vrhunska kompanija koja nudi moderan dizajn, planiranje i izgradnju data centara i kompleksnih sistema, kao i njihovo održavanje i servisiranje.

PCPress.rs Image

Brojni primeri iz prakse svedoče da i data centri zastarevaju. Tehnološki prevaziđeni data centar može da bude ozbiljna prepreka u daljem razvoju kompanija, naročito onih velikih kojima je ozbiljan data centar i najneophodniji. Rekonstrukcija postojećeg ili gradnja novog data centra je ozbiljna dilema, a u njenom razrešavanju najaktuelnija pitanja su savremeni energetski i klimatski zahtevi.

Koliko je za jednu kompaniju važno uspostavljanje efikasnog data centra?

Posmatrajući današnje kompanije (objekti, infrastruktura…), brzo se uviđa da je IKT najosetljiviji deo, uključujući podatke, aplikacije, softver, hardver. Data centri, prateći napredak IKT hardvera, doživljavaju evoluciju, tako da više ne važe pravila dobre prakse od pre 10 godina. Moderna rešenja čiji razvoj diktiraju najveći brendovi ove industrije (npr. Schneider Electric) omogućuju danas daleko efikasniji data centar, uz napajanje i hlađenje s minimalnim rasipanjem energije.

PCPress.rs Image

Tržište električne energije

Tržište energijom je uzdrmano u poslednjih nekoliko meseci, s tendencijom rasta cena, između ostalog i električne energije. Mesečni računi će se uvećavati, samim tim i svest o efikasnom trošenju električne energije i uštedama. Posmatrajući veliku IT petorku (GAFAM), vidi se da je potrošnja energije i vode najbitniji parametar pri planiranju i izgradnji data centra. Jedino njima polazi za rukom da realizuju projekte uz vrednost PUE indeksa (Power Usage Effectiveness) reda veličine 1,15.

Pročitajte i:  Intervju: Važan korak napred u razvoju digitalnog društva

Rekonstrukcija data centra

Prezentacija predstavlja rekonstrukciju data centra kompanije EDB u centru Beograda. Prethodno stanje ovog data centra nije bilo na nivou IKT opreme koja se nalazila unutra. Klimatizacija je trošila ogromne količine energije, a na mnogim mestima besprekidno napajanje svelo se na male rekovske UPS-ove.

PCPress.rs Image

Rekonstrukcijom je pouzdanost podignuta na nivo Tier III (prema Tier Standardu Uptime Institute-a), a koeficijent efikasnosti PUE je dostigao 1,4. Fizička arhitektura data centra je planirana u softveru ISX Designer (Schneider Electric), uz optimizaciju rasporeda rekova i unutrašnjih jedinica za hlađenje u četiri reda. Infrastruktura data centra je dovedena na viši nivo, što podrazumeva:

  • UPS napajanje sa dve nezavisne grane – A i B.
  • Napajanje nezavisnim dizel-agregatom namenjenim samo za data centar (po standardu SRPS EN 50600 jedna od osnovnih stavki za ispunjavanje kriterijuma pouzdanosti).
  • Hlađenje data centra Inrow sistemom – visoka efikasnost i precizna distribucija hladnog vazduha.
  • Korišćenje free cooling moda u hlađenju.
  • Fizički raspored rek kabineta u cold aisle – hot aisle konfiguraciji – visoka efikasnost distribucije hladnog vazduha.
  • PUE faktor data centra je bio oko 1,4 – ocena „efikasan” prema kategorizaciji Green Grid-a.
Pročitajte i:  Vesimpex: IT za Factory Floor

Korisna adresa: EnelPS.com

Autor: Miloš Stojković, Data Centre Design and Consulting

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,