BIZIT 2022

Energetski doping

Mobilni telefoni su neodvojivi deo naše svakodnevice, a jedan od neželjenih efekata takvog stanja jeste strah zvani „prazna baterija“. Industrija eksternih baterija cveta, ali kako izabrati pravu?

PCPress.rs ImageModerni iOS i Android uređaji imaju mnogo memorije i brze procesore kako bi sve teklo bez zastoja, ali ta brzina ima svoju „tamnu stranu“ u vidu veće potrošnje energije. Dimenzije baterije ograničene su dimenzijama uređaja – nove generacije smartfona nisu male – najzad, traži se što veći ekran – ali je kapacitet baterije ostao na oko 3.000 mAh. Kod modela iz srednje ili ekonomske klase, proizvođači ugrađuju još manje baterije, kao jedan od faktora diferencijacije u odnosu na skuplje, premijum telefone, pa je problem trajanja baterije još izraženiji.

Eksterna baterija

Da bi se nekako doskočilo ovom problemu, na tržištu odavno postoje eksterne baterije, ali kako izabrati pravu? Primarna informacija od koje se kreće jeste kapacitet baterije u samom telefonu, a tu informaciju možete lako potražiti u specifikacijama uređaja. S tim u vidu, potražite kapacitet eksterne baterije koja vam odgovara, odnosno proračunajte koliko potencijalnih punjenja želite od te baterije. Kapaciteti su razni, a od njih zavisi dimenzije i masa, pa treba pažljivo računati da posle ne biste nosili „ciglu“ u džepu ili torbi.

PCPress.rs ImageProizvođači eksternih baterija vole da preteruju pri deklarisanju kapaciteta – eksterna baterija deklarisana na 5.000 mAh nikada neće moći dva puta da napuni telefon s 2.500 mAh baterijom. Iskustveno gledano, od deklarisane vrednosti slobodno odbijte nekih 20 procenata, pa se dobija približni kapacitet koji stvarno može da se upotrebi. Naravno, postoji i stavka kvaliteta samih ćelija od kojih je napravljena baterija, ali to je malo teže utvrditi.

Sledeća veoma bitna stavka jeste snaga punjenja. Standardni USB port na računaru obezbeđuje samo 0,5 ampera pa zbog toga imamo onu situaciju kada se na telefonu prikazuje informacija „uređaj priključen na punjač, ali se ne puni“. Dakle, treba obratiti pažnju na deklarisanu snagu punjenja eksterne baterije, jer loš izbor podrazumeva veoma ograničenu upotrebu. Standardni izbori su 0,5, 1, 2,1 i 3,1 A, a postoje i varijante koje su negde između ovih vrednosti. Što je tražena struja jača, to će eksterna baterija brže puniti telefon. Pored toga, prednost je i to što telefon može da se koristi dok se puni.

PCPress.rs ImageSlabija struja punjenja omogućiće kod nekih telefona samo održavanje baterije pri radu ili lagano punjenje dok je telefon u idle modu. Ako je snaga previše mala, telefon će moći da se puni samo kada je isključen, jer troši više struje nego što eksterna baterija može da pruži. Brže punjenje zavisi od mogućnosti telefona i njegove baterije, pa ukoliko je maksimalna deklarisana izlazna struja punjenja 1,5 A, neće biti velike koristi od mnogo jače deklarisane eksterne baterije. Korisna informacije može se naći i na punjaču koji se dobija uz telefon, jer na njemu bi (sitnim slovima) trebalo da piše izlazna snaga. S tom informacijom možete odabrati eksternu bateriju, uzevši ona koja nudi nešto jaču struju.

Dodatne opcije

Treći element je opcioni i odnosi se na neke dodatne mogućnosti eksterne baterije. Među zanimljivijim su multi i pass through opcije za više uređaja. Eksterna baterija može da ima dva (ili više) priključka preko kojih se mogu puniti dva telefona istovremeno, dok pass through funkcija omogućava punjenje uređaja i eksterne baterije pomoću standardnog punjača povezanog na 220 V. Tako uveče možete povezati dva telefona preko baterije i istovremeno ih puniti, kako bi vas ujutru sve sačekalo spremno i maksimalno napunjeno, bez žongliranja s razvodnom kutijom i tri punjača.

Vredi spomenuti i LED informacije o stanju baterije – diode su ponekad povezane u flash light funkciju. Izbor je veliki jer se na tržištu nalazi ogroman broj veoma sličnih uređaja po karakteristikama, ali drugog oblika i dizajna. Ipak, jedino na šta treba da se fokusirate pri izboru jesu parametri na koje smo ukazali jer ćete samo tako izbeći situaciju da kupite eksternu bateriju koja nije adekvatna za vaš uređaj.

Miloš Stamenković

(Objavljeno u PC#239)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,