Top50 Glas publike

Engleski startap uslužno pere veš na ekološki način

Zanimljivo eco-friendly rešenje za pranje veša stiže iz Oksforda. OxWash je startap koji nudi energetski efikasan način za uslužno pranje veša, sa zanimljivim rešenjem za njegovo sterilisanje.

PCPress.rs Image

Šta rade OxWash mašine?

OxWash je usluga pranja veša u mašinama koje su energetski efikasne. Čišćenje se zasniva na mehanizmu koji koristi hladnu vodu za mašinsko pranje, kako bi se smanjila potrošnja enegije, koja je inače potrebna da bi se voda zagrejala. Fleke sa veša prethodno se tretiraju kompresovanom vodom i vazduhom, a zatim se ubacuju u mašinu u koju se, tokom pranja, postepeno dodaje specijalan deterdžent. Ovaj deterdžent radi po principu stelizovanja veša, putem procesa jonizacije. U mehanizmu za pranje postoji čak i filter koji služi za odvod mikro plastike i vlakana zalepljenih za odeću.

Osim pranja, servis uključuje i sušenje, provlačenjem čaršava i peškira kroz zagrejani roler. Energetski efikasan roler suši veš koristeći manje energije od standardnih sušača. Cilj startapa je da se, uvođenjem njihove inovacije, proces pranja veša zauvek promeni i učini energetski efikasnijim. OXWash je već prisutan i prepoznatljiv na ulicama nekoliko engleskih gradova.

Pročitajte i:  NLB Komercijalna banka: Bez podrške mlade kompanije ne mogu brzo da idu napred

Izvor: bbc

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: