BIZIT 2022

Engleski tabloid se gasi posle skandala s hakerisanjem mobilnih telefona

PCPress.rs ImageEngleski tabloid News of the World biće ugašen posle nedeljnog izdanja, izjavila je kompanija, zbog optužbi da se zaposleni tih novina hakerisali mobilne telefone osoba o kojima su pisali, uključujući slavne ličnosti, političare, članove kraljevske porodice pa i čak i jedne žrtve ubistva. Prethodni urednik Endi Kolson, koji je podneo ostavku u januaru zbog optužbi za hakerisanje, verovatno će biti uhapšen za nekoliko dana. Trojica zaposlenih i dvojica novinara već su uhapšeni pre nekoliko meseci.

Biće to krah novina koje postoje sto šezdeset osam godina i imaju više od dva miliona i šesto hiljada pretplatnika. Vikend izdanje biće objavljeno bez ijedne reklame, a sav prihod od prodaje biće uplaćen u dobrotvorne svrhe. Oko dve stotine zaposlenih će automatski ostati bez posla.

Ispostavilo se da je hakerisanje mobilnih uređaja bilo rasprostranjenije nego što se prvobitno verovalo. A ove nedelje se pročulo da se privatni detektiv mešao u policijsku istragu time što je upao na mobilni telefon nestale tinejdžerke i obrisao poruke s govorne pošte. To se dogodilo pre devet godina, neposredno pre nego što je pronađeno telo nestale trinaestogodišnjakinje.

Pročitajte i:  Saveti o tome kako da smanjite potrošnju mobilnih podataka

Skotland jard je pre nekoliko dana obavestio pedeset dve porodice koje su ostale bez svojih voljenih zbog ubistava i postavljenih bombi u Londonu 2005, kao i porodice vojnika poginulih u Iraku i Avganistanu,  da postoji mogućnost da su zaposleni News of the world hakerisali njihove mobilne telefone. Tabloid je hakerisao i telefone Sijene Miler, Džada Loua, Eli Mekferson i Hju Granta.

Pored toga, pretpostavlja se da je tabloid platio više od sto dvadeset hiljada evra policajcima kako bi se domogao poverljivih podataka.
Izvor: CNET News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,