Epic VS Google, sada i u Australiji

Epic Games je u sredu proširio svoju svetsku pravnu borbu protiv dominantnih prodavnica mobilnih aplikacija novom pravnom tužbom protiv Google-a u Australiji. Ova kompanija optužuje Google za antikonkurentsko ponašanje, i krši australijski zakon o potrošačima, a takođe i giganta pretraživača za kršenje državnog Zakona o konkurenciji i potrošačima iz 2010. godine.

PCPress.rs Image

Epic smatra da Google zloupotrebljava kontrolu nad Android-om

Pravni zahtev usledio je nakon slične akcije protiv Apple-a u Australiji podnete prošlog novembra, a Epic-ova pravna borba protiv prodavnica aplikacija sada obuhvata Australiju i Evropsku uniju, UK i SAD.

Glavni razlog žalbe je onaj koji smo već čuli – da je krajnje vreme da Apple i Google dozvole proizvođačima aplikacija da zaobiđu 30% plaćanja bilo kroz alternativne prodavnice aplikacija ili alternativne sisteme plaćanja u aplikaciji – i to je sada uobičajeni krik za sve veći broj kompanija, programera aplikacija i regulatora koji preuzimaju Apple App Store i Google Play Store. Epic kaže da Google zloupotrebljava kontrolu nad operativnim sistemom Android, ograničavajući konkurenciju u obradi plaćanja i distribuciji aplikacija u Google Play prodavnici.

Pročitajte i:  Epic Store: Mesto za samizdat developere

Ovaj argument se malo razlikuje od onog koji je Epic koristio protiv Apple-a u sličnim postupcima, jer Google dozvoljava alternativne prodavnice aplikacija i bočno učitavanje aplikacija koje nije odobrila Play Store. Međutim, Google takođe izuzetno otežava preuzimanje aplikacija direktno na Android uređaje, prisiljavajući veliku većinu korisnika da ih nabavlja putem Google Play prodavnice. Za sada se čini da nećemo skoro dobiti rasplet po ovom pitanju.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,