EPS u 100 najuspešnijih kompanija Jugoistočne Evrope

Regionalni poslovni portal Seenews objavio je rang listu Top 100 kompanija Jugoistočne Evrope za 2016. godinu, te se na njoj našlo devet preduzeća iz Srbije. Tako je prva među srpskim kompanijama JP Elektroprivreda Srbije, koja se našla na sedmom mestu, što je značajan napredak u odnosu na 19. mesto iz 2015. godine.

PCPress.rs Image

Naftna industrija Srbije (NIS) našla se na 15. mestu, dok je kragujevački proizvođač automobila Fiat Chrysler Srbija na 26. mestu, a trgovinski lanac Merkator S na 39. mestu. Telekom Srbija se našla na 57. mestu, ali je zanimljivo da se na listi deset najprofitabilnijih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope ova kompanija nalazi na 4. mestu, sa stopom povrata od 16,19%.

Preduzeće EPS Distibucija popelo se za 37 mesta, te sa 96. pozicije iz 2015. godine došlo na 59. mesto na novoj rang listi. EPS Distribucija i njena matična kompanija Elektroprivreda Srbije se nalaze na čelu posebne rang liste “Top 10 najdinamičnijih kompanija u 2017. godini“, na kojoj, kako kaže Seenews, “dominira Rumunija sa sedam učesnika, ali da su sve medalje uzele firme iz Srbije”. Naime, zlato i srebro su otišli elektroenergetskom operateru EPS Distribuciji i Elektroprivredi Srbije, dok je privatna logistička grupa Nelt uzela bronzu.

Pročitajte i:  U svega nekoliko “klikova” do ušteda: Digitalizovana “Sa nama na putu” kartica lojalnosti NIS-a

EPS Distribucija je zabeležila 64% rasta prihoda u 2016. na godišnjem nivou, dok je Elektroprivreda ostvarila rast od 54%, zahvaljujući restrukturiranju poslovanja, koje se sprovodi na osnovu trogodišnjeg plana koji je Vlada Srbije usvojila 2015. godine kako bi poboljšala efikasnost energetskog sektora u zemlji. Trogodišnji plan uključuje poboljšanje naplate računa, smanjenje tehničkih i komercijalnih gubitaka, podizanje regulisane tarife i obaranje operativnih troškova kroz povećanu efikasnost, optimizaciju ponude energetskog miksa i smanjenje broja zaposlenih, dodaje se dalje. Prema Seenews-u, EPS Distribucija je tako ograničila gubitke u prenosnoj i distributivnoj mreži električne energije na 12,96% ukupne proizvodnje prošle godine sa 14,02% iz 2015. godine, što je rezultiralo uštedom od više od 6,5 miliona evra.

PCPress.rs Image

Elektroprivreda Srbije je, sa svoje strane, ostvarila rast od 2,5% u proizvodnji električne energije u 2016. godini, dok je proizvodnja uglja u rudama EPS-a porasla za 2%. Nelt je takođe impresionirao s povećanjem prihoda od 50%, zbog čega je ta kompanija prvi put ove godine uvrštena na rang listu Top100, zauzevši 69. poziciju.

Pročitajte i:  NIS: Kako se digitalizovao i PR

Ispred Nelta se, na 63. mestu, našao trgovinski lanac Delez Srbija, koji je takođe napredovao za pet pozicija u odnosu na prethodnu godinu, a listu srpskih predstavnika zaključuje JP Srbijagas, koji je skliznuo na 71. mesto.

Izvor: RTS

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , ,