Epski put ka Marsu: Kineski Tianwen-1 i selfi iz dubokog kosmosa

U julu se nešto življe pričalo o novim planovima za put ka Marsu, a među pomenutima se našla i jedna kineska misija. U pitanju je let ka Crvenoj planeti koji danas napreduje velikom brzinom, pa je na Zemlju stigao i jedan selfie iz dubokog kosmosa.

PCPress.rs Image

Kineska misija Tianwen-1 je vrlo kompleksna, budući da sadrži dve letelice – jednu koja će orbitirati oko planete, te drugu koja će na nju sleteti, a tu je i jedan rover. Naziv misije se grubo prevodi kao „potraga za rajskom istinom“, a glavni zadatak je u vezi sa roverom, koji sadrži šest instrumenata, i koji će na planeti provesti 90 marsovskih dana.

PCPress.rs Image

Pored pomenutih instrumenata tu je i mala kamera, zahvaljujući kojoj su na matičnu planetu stigli epski snimci sa puta ka Marsu. Na jednoj fotografiji može da se vidi „zlatno“, kupasto telo letelice sa dve solarne ploče, kao i deo u kojem se nalazi rover. Na drugoj fotografiji dominira crnilo kosmičkog prostranstva, a u daljini i letelica Tianwen-1 koja sadrži Mars orbiter, te Mars lander i već pomenuti rover.

Pročitajte i:  James Webb teleskop: Prve slike Marsa

PCPress.rs Image

Letelica je put Marsa krenula 23. jula, a kineska vlada je snimke objavila već 1. oktobra. Nedelju dana kasnije letelica se našla još dublje u kosmosu, pa je u petak, 9. oktobra, došla na 29,4 miliona kilometara od Zemlje. Očekuje se da misija do Crvene planete stigne u februaru 2021. godine, te da neko vreme kruži, da bi se u aprilu pokušalo sa spuštanjem rovera.

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,