BIZIT 2022

Ericsson predstavio svoja rešenja na SEE Telecoms forumu

SEE Telecoms Forum konferencija je 17. marta u Beogradu okupila predstavnike industrije telekomunikacija, finansija, investicija i javnih institucija sa ciljem da se razgovara o stanju na tržištu telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi i da se razmotre mogućnosti za dalje unapređenje. Učešće u konferenciji je uzela i kompanija Ericsson koja ove godine proslavlja 140 godina postojanja, a istovremeno slavi i 20 godina uspešnog poslovanja u Srbiji.

PCPress.rs Image

Kompanija Ericsson već godinama radi na razvoju i implementaciji tehnologija koje pomažu izgradnju umreženog društva. Bilo je potrebno 100 godina da se poveže milijardu lokacija fiksnim vezama, a zahvaljujući razvoju mobilnih telekomunikacija za 25 godina je povezano čak 5 milijardi korisnika i u narednih nekoliko godina sve što ima razlog da bude povezano na internet biti povezano. Očekuje se da će u bliskoj budućnosti biti ostvareno i 50 milijardi konekcija. Mobilnost, širokopojasni internet i cloud tehnologija stvaraju osnove za razvoj umreženog društva. Sa razvojem tehnologija, menjaju se i navike korisnika, a Milena Matić, menadžer za strategiju i marketing u kompaniji Ericsson, je podelila podatke da u samo 24 sata, korisnici Fejsbuka 2,7 milijardi puta lajkuju postove na ovoj mreži, pregledaju 133 miliona sati video materijala na YouTube-u i poveća se broj korisnika pametnih telefona za 1,9 miliona.

Pročitajte i:  Ericsson, Qualcomm i Thales proširuju 5G okvire

Ona je dodala „Povezano društvo nije vizija daleke budućnosti, to je proces koji je globalno već u toku. Naše istraživanje Ericsson Mobility Report pokazuje da će broj povezanih uređaja porasti sa 15 milijardi koliko ih je danas na 28 milijardi do 2021. godine, što je jasan pokazatelj da interesne strane u oblasti telekomunikacija moraju da transformišu svoje mreže i poslovanje i modele poslovanja kako bi zadržale konkurentnost na sve dinamičnijem tržištu.“

Još jedan značajan segment razvoja u kompaniji Ericsson je razvoj 5G tehnologije. U umreženom društvu ka kome se svet kreće, na mrežu će biti povezani ne samo ljudi, već i različiti senzori, uređaji, kućni aparati, prevozna sredstva i slično. Ovaj proces dovodi do transformacije industrije, počevši od sektora zdravstva i obrazovanja, preko medija i prevoza, pa sve do trgovine, bankarskih sektora i javnog sektora. Govoreći o 5G mreži, Milena Matić je istakla da su zahtevi koje 5G tehnologija treba da zadovolji 10-100 puta veća brzina prenosa podataka, 10 puta duži vek trajanja baterije u povezanim uredjajima, povećanje obima prenosa podataka 1.000 puta, kao i petostruko smanjenje kašnjenja u mreži. Kompanija Ericsson je na nedavnoj konferenciji MWC u Barseloni prikazala prototip 5G mreža sa brzinom preuzimanja podataka od cak 26 Gbps. Kompanija Ericsson danas sarađuje sa 20 telekomunikacionih operatera u svetu na razvoju i testiranju 5G mreže, kao i na projektima sa preko 15 kompanija iz raznih industrija, kako bi se razvoj ove tehnologije prilagodio raznim potrebama ovih industrija.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,