Ikotek

Ericsson, Qualcomm i Thales proširuju 5G okvire

Švedski proizvođač telekomunikacione opreme Ericsson, francuska aerokosmička kompanija Thales i američki proizvođač čipova Qualcomm planiraju zajedničku saradnju na razvoju satelitske 5G mreže.

PCPress.rs Image

Testiranja će trajati do 2023. godine

Mobilni uređaji pete generacije koji će moći da se povežu sa satelitima i komuniciraju iz udaljenih delova sveta predstavljaće konkurente za skupe satelitske telefone i rivalske internet usluge koje pruža Starlink.

Pre nego što izvedu testove u svemiru, kompanije će uraditi simulacije na zemlji, rekao je Hakan Djuphammar, šef specijalnih projekata iz Ericsson-a. „U toku su dogovori o testiranju na Međunarodnoj svemirskoj stanici i na još nekoliko satelita“, rekao je Hakan.

Takođe, mreža zasnovana u svemiru može da se koristi za pravljenje rezervnih kopija zemaljskih mreža u slučaju velikih prekida rada ili katastrofa. Mreža zasnovana u svemiru mogla bi da ponudi i veze na mestima koja nisu pokrili provajderi usluga.

Testiranje će trajati do 2023. godine. Neophodno je prevideti da li tehnologija može da izvede planirane aktivnosti i da li je izvodljivo izgraditi mrežu satelita koji mogu da se povežu sa telefonima, rekao je Hakan. On još uvek nije precizirao kada će testovi početi.

Pročitajte i:  Qualcomm produžava ugovor o iPhone modemu

„Sateliti se kreću veoma brzo, tako da se veza menja veoma brzo. Mi ćemo uraditi sve testove da bismo potvrdili da je tehnologija zrela i spremna za obavljanje ovih stvari,“ rekao je Hakan.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,