BIZIT 2022

Ericsson: Uspešan prvi kvartal 2009. godine

ericsson_logoKompanija Ericsson objavila je finansijske rezultate za prvi kvartal tekuće godine. Rezultati pokazuju da je prodaja u prošlom kvartalu porasla za 12 odsto u odnosu na isti period 2008. godine i za 16 odsto u odnosu za date poslovne segmente, sa izuzetkom kompanije Ericsson Mobile Platforms i poslovanja u PBX segmentu. Ako se izuzme uticaj kretanja deviznog kursa, ostvaren je rast od 5 odsto za date poslovne segmente.

“Godinu smo započeli dobrom stopom rasta, većom od tržišne, i pozitivnim trendom marži, ali slabijim protokom gotovine”, izjavio je Karl-Henrik Svanberg, predsednik i generalni direktor Ericssona. “Prodaja mrežnih infrastruktura je stabilna, a potražnja za profesionalnim uslugama raste. Tokom ovog kvartala dobili smo nekoliko strateški važnih ugovora, poput 3G-a za kompaniju China Unicom, 4G za Verizon Wireless i upravljanje uslugama za Vodafone UK.

Efekti svetske ekonomske krize na globalno tržište mobilnih mreža za sada su ograničeni. Na malom broju tržišta, gde je lokalna valuta znatno izgubila na vrednosti, operatori su odložili investicije. Neki od njih oprezniji su i u pogledu dugoročnih investicija u fiksne mreže, kao što je lansiranje fiber mreža. Većina operatora, međutim, ima zdravu finansijsku poziciju, saobraćaj beleži snažan rast, a mreže su veoma iskorišćene. Teško je precizno predvideti kako će se operatori ponašati u trenutnom okruženju. Investicije u bežične mreže se, međutim, u najvećoj meri nastavljaju, a nove mreže i tehnologije se ubrzano predstavljaju na tržištima kao što su SAD, Kina i Indija. Telekomunikacije igraju ključnu ulogu u rastu i razvoju društva, a uvođenje fiksnih i mobilnih širokopojasnih mreža na političkoj je agendi u većini zemalja.

Pročitajte i:  Sony bi uskoro mogao da predstavi novi model PS5 sa odvojivim disk drajvom

Naše aktivnosti vezane za smanjenje troškova teku prema planu, sa ciljem da se godišnje uštedi 10 milijardi švedskih kruna do druge polovine 2010. godine. Zahvaljujući raznovrsnom poslovanju, globalnom prisustvu i pravovremenoj odluci o smanjenju troškova, u dobroj smo poziciji da ojačamo lidersku poziciju u trenutno poljuljanom ekonomskom okruženju.

Zajednička ulaganja Sony Ericssona i ST-Ericssona osećaju posledice ekonomske krize i dramatičnog pada potražnje za mobilnim telefonima. U toku su obimni programi smanjenja troškova, koji za cilj imaju prilagođavanje trenutnim tržišnim uslovima i ostvarenju profitabilnosti“, zaključio je Karl-Henrik Svanberg.

Bruto marža, izuzimajući troškove restrukturiranja, iznosila je 36,3 odsto (38,6 odsto) na kvartalnom nivou. Glavni razlozi za to smanjenje, u poređenju sa istim periodom prošle godine, leže u incijalnom lansiranju 3G mreže u Kini, boljim rezultatima prodaje u Indiji, većem učešću prodaje usluga i transfera Ericsson Mobile Platforms. Shodno tome, bruto marža je poboljšana zahvaljujući raznovrsnom poslovanju i efektima tekućeg programa smanjenja troškova.

Kvartalni operativni troškovi, bez troškova restrukturiranja, dostigli su 13,6 (14,1) milijardi švedskih kruna. To smanjenje, u odnosu na prvi kvartal 2008, uprkos nepovoljnim kretanjima kursa, prvenstveno je rezultat tekućih aktivnosti vezanih za smanjenje troškova. Udeo operativnih troškova u prodaji je opao na 27 odsto (32 odsto).

Pročitajte i:  PS5 saveti i trikovi: 7 stvari za koje niste znali da PlayStation 5 može da uradi

Operativni prihod, izuzimajući zajednička ulaganja i troškove restrukturiranja, porasli su za 40 odsto, na 4,7 (3,4) milijardi švedskih kruna. Operativna marža, bez učešća zajedničkih ulaganja i troškova restrukturiranja, uvećana je na 9,5 odsto (7,6 odsto). Segmenti mreža, profesionalnih usluga i multimedija ostvarili su pozitivan rast marže u ovom kvartalu. Slabija švedska kruna pozitivno je uticala na prihod, dok su mere zaštite vrednosti hartija od vrednosti delimično ograničile taj pozitivan uticaj.

Učešće Ericssona u zaradi od zajedničkih ulaganja dostigao je -2,2 (0,9) milijardi švedskih kruna. Vrednost finansijskih neto transakcija iznosila je 0,8 (0,2) milijardi švedskih kruna tokom prvog kvartala, najviše zahvaljujući pozitivnoj reviziji finansijskih izveštaja i nižih finansijskih troškova zbog pada kamatnih stopa. Na porast neto prihoda na 1,8 (2,6) milijardi švedskih kruna negativno je uticao značajan pad udela u zaradi Sony Ericssona.

Revidirani gotovinski tok je dostigao -1,7 (2,8) milijardi švedskih kruna, izuzimajući gotovinska sredstva izdvojena za restrukturiranje u iznosu od 1,2 (0,3) milijarde švedskih kruna i dividendu od Sony Ericssona u visini od 0,0 (2,2) milijardi švedskih kruna. Na gotovinski tok u prvom kvartalu su negativno uticala sezonska kretanja i kapitalizacija penzionih fondova u iznosu od 1,5 milijardi švedskih kruna. Tekuća pasiva je umanjena zahvaljujući visokim iznosima PDV-a i plaćanjima iz obezbeđenja.

Pročitajte i:  Sony najavljuje PlayStation Stars, program lojalnosti za igrače

Neto gotovinska pozicija je pala na 22,9 (34,7) milijardi švedskih kruna, uglavnom usled ulaganja vrednog 1,1 milijardu dolara (8,4 milijardi švedskih kruna) u osnivanje 50/50 zajedničkog ulaganja ST-Ericsson sa STMicroelectronics-om. Gotovina, gotovinski ekvivalenti i kratkoročne investicije su dostigle 64,1 (75,0) milijardu švedskih kruna. Od ukupnih dugovanja u iznosu od 32,2 milijarde švedskih kruna, 7,2 milijarde dospeva na naplatu u narednih dvanaest meseci.

Finansiranje korisnika ostaje na niskom nivou od 2,8 (2,8) milijarde švedskih kruna. Tokom ovog kvartala, iskorišćeno je oko 3,1 milijardi švedskih kruna obezbeđenja u vezi sa garancijama, projektnim obavezama, itd. Od te sume 1,2 milijarde švedskih kruna uloženo je u restrukturiranje. Za više informacija posetite www.ericsson.com.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,