Top50 Glas publike

ERP na web-u

Internet više nije mreža koja služi samo za pretragu informacija i razmenu poruka. Veći deo poslovnih procesa i ukupnog poslovanja kompanija danas se odvija preko Interneta. S obzirom na to da se poslovanje prebacuje na globalnu mrežu, javlja se potreba za softverskim rešenjima koja će omogućiti upravljanje poslovanjem preko Web‑a

Vizual FSD USLUGE

FSD je srpska softverska kompanija koja se na svetskom tržištu pozicionirala kao provajder ERP rešenja F‑leader za mala i srednja preduzeća. F‑leader predstavlja ERP rešenje za upravljanje svim segmentima poslovanja i donošenje optimalnih odluka.

Kompanija FSD osnovana je 2010. u Novom Sadu. Danas ima više od 50 zaposlenih, pri čemu 40 radi u odeljenju za razvoj.  Pri izradi rešenja, većinom se koriste open source tehnologije: PHP‑Symfony 2; JS okviri (Ember, Angular, Node) i drugi.  Broj zaposlenih brzo se povećava a narednih nekoliko godina očekuje se veliki rast s obzirom na ugovorene projekte. Osnovne kompetencije FSD‑a obuhvataju: Web development (custom Web aplikacije, e‑commerce rešenja, full stack development), IT konsalting, mobile development, Web dizajn, Web hosting. FSD ima kancelarije u Novom Sadu i Beogradu.

Pročitajte i:  PC Press video: Od juniora do seniora – najmanje šest meseci, Petar Miljković, CEO GoPro

Za razliku od većine drugih softverskih kompanija u Srbiji, FSD se fokusira na sopstvene proizvode. Najznačajniji je pomenuti F‑leader, ali tu su i F‑webshop i F‑ace (Web CMS). Jedan deo poslovanja podrazumeva i outsourcing na dugoročnim projektima, gde se razvijaju kompleksna IT rešenja, uglavnom za klijente iz zemalja Zapadne Evrope: Švajcarska, Nemačka, Austrija i Velika Britanija.

Modularan i jednostavan

F‑leader obuhvata predefinisan skup standardnih ERP modula, ekvivalentan najpoznatijim svetskim ERP rešenjima. Moguća su i različita proširenja, u zavisnosti od konteksta poslovanja. Osnovni koncepti na kojima je ovaj ERP izgrađen jesu modularnost, brzina i kratak period implementacije u okviru poslovnih sistema, bogat i savremen korisnički interfejs, kao i visok nivo podesivosti prema potrebama poslovnog sistema. U razvoju su korišćene savremene open source Web tehnologije. F‑leader je pre svega namenjen kompanijama koje se bave proizvodnim, trgovinskim i uslužnim delatnostima, ali s obzirom na visok nivo fleksibilnosti rešenja, moguća je primena i u svim ostalim privrednim granama. Nad F‑leader‑om mogu se postaviti i određeni B2B i B2C servisi. Može se koristiti i kao SaaS usluga (Software as a Service), što znači da kompaniji nije potrebna dodatna hardverska infrastruktura za upravljanje poslovanjem. Implementiran je u više od 70 kompanija u Srbiji, Švajcarskoj, Austriji i Nemačkoj koje se bave trgovinom, poljoprivredom, automobilskom industrijom, osiguranjem i dr. Posebno su razvijeni inteligentni servisi za poslovnu analitiku i izveštavanje.

Pročitajte i:  Back to basic, Dejan Kontić, Datalab SR | BIZIT2022

IlustracijaFSD

Zaposleni u FSD‑u podeljeni su u projektne timove od pet do osam ljudi, a svi projekti rade se po SCRUM metodologiji. A ova kompanija sertifikovana je za najznačajnije IT standarde ISO 9001, 27001, SGS.

FSD ima poseban program saradnje sa fakultetima, a najintenzivnije sarađuje s Katedrom za elektronsko poslovanje Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu. Zajedno s tom katedrom, FSD je organizovao nekoliko značajnih IT događaja, radionica, kurseva, seminara, letnjih škola na kojima je učestvovao veliki broj studenata, ali i ljudi iz privrede. Ova kompanija je i osnivač udruženja Ember Srbija, čiji je glavni cilj diseminacija znanja vezanih za JS frejmvorke, posebno Ember. Redovno učestvuje i na sajmovima zapošljavanja, konferencijama i drugim društvenim aktivnostima. Ove godine, FSD je po drugi put nastupio na najznačajnijem IT sajmu – Cebit 2016.

Jelena Vlček

Objavljeno u časopisu PC#232

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,