BIZIT 2022

ESET za sve

Kompanija ESET, koja duže od dve decenije posluje u areni bezbednosnih rešenja, svoje pakete konstantno prilagođava potrebama korisnika. Izuzetak nisu ni aktuelne verzije

PCPress.rs ImageU eri ekspanzije mobilnih uređaja, PC računar u laptop ili desktop formi i dalje je čest deo kućnog enterijera. Iako se bezbednosnim napadima na PC platformu posvećuje manje medijske pažnje, poslednjih godina trend pretnji za „kućne korisnike“ označen je kao konstantan. U fokusu su korisnik i njegovi podaci, pre svega finansijski ili oni koji se brzo prodaju na ilegalnom tržištu, pa su i kanali (vektori) napada sa ranjivosti tehnologije (pre)usmereni na „ranjivost“ (tj. lakovernost) ljudi.

Osnovna verzija novog paketa, ESET NOD32 Antivirus, sadrži minimalan, ali dovoljan skup bezbednosnih komponenti koje će od običnog kućnog računara stvoriti dobro obezbeđenu „tvrđavu“ za najrazličitije maliciozne pretnje i u isto vreme osigurati udobno mesto za rad i zabavu. Osnovu paketa čini AV jezgro (engine) čiji je zadatak otkrivanje i eliminacija svih tipova pretnji, bez obzira na poreklo, kanal napada na sistem ili tehnologiju koja je korišćena. Dugogodišnji korisnici, navikli na visok kvalitet i izuzetnu konfigurabilnost prethodnih verzija, predstavljaju korisničku bazu koju kompanija neguje, pa bitnih promena u dobro poznatom okruženju nema. Za nove korisnike, značajna je informacija da su u okviru inicijalne zaštite i segmenti za anti‑phising, kao i zaštita od zlonamernih skriptova, čije je dejstvo uvek izazov detektovati zbog integracije s mnoštvom popularnih aplikacija.

Opcija Cloud‑Powered Scanning, koja je predstavljena pre nekoliko godina, u novijim verzijama postaje nezaobilazna u odlučivanju da li je testirani fajl pouzdan za korišćenje. Sistem funkcioniše po principu pozitivne/negativne reputacije, što uz detekciju klasičnih malicioznih „potpisa“ predstavlja drugi osnovni nivo zaštite.

Softverski dizajn osnovne verzije odavno je prepoznat kao superioran i pozitivno ocenjen na svim testovima performansi, pa instalacijom ESET‑a osiguravate skromno zauzeće memorije i održanje maksimalnih performansi u svakodnevnom radu uz maksimalnu bezbednost. To važi i za računare namenjene pretežno igrama – uključena opcija Gamer Mode neće prekidati zabavu ukoliko se u pozadinskom radu otkrije kakva digitalna pretnja.

Bezbednost na Internetu

Osnovni paket namenjen je pretežno izolovanim računarima koji su deo kućne mreže i koji koriste Internet preko zajedničke tačke na kojoj se protok dodatno kontroliše/obezbeđuje. Za većinu korisnika čiji PC koristi direktan (nefiltriran) izlaz na Internet ili predstavlja „glavni“ računar kućne mreže, pravi paket je ESET Internet Security. U odnosu na ESET NOD32 Antivirus, verzija za Internet ojačana je prvenstveno sistemima za odbranu od mrežnih napada poput Personal Firewall‑a i Network Attack Protection sistema, zaduženih za detekciju i filtriranje zlonamernog i neispravnog mrežnog protoka. Iako je zaštita računara od eksternog napada primarni zadatak bezbednosnog paketa, ESET je opremljen i opcijom zaštite „spoljnog sveta“ od napada koji potencijalno može da nastupi ukoliko je vaš računar zaražen nekim novim i još neidentifikovanim botnet mrežnim agentom.

Dodatne opcije mrežne zaštite jesu kontrola lokalne (kućne) mreže, efikasan antispam modul, kontrola Web kamere (u formi obaveštenja da neki sistem pokušava da je aktivira, s vašim znanjem ili bez njega), roditeljska kontrola pristupa i obavezni Banking and Payment Protection. Važno je naglasiti da poslednja opcija ne osigurava da vaš bankovni račun neće biti zloupotrebljen uopšte, već samo da će podaci i informacije o transakciji biti maksimalno obezbeđeni od (neželjenih) trećih lica u trenutku plaćanja; preporuke da dobro proverite na kojim sajtovima ostavljate broj kreditne kartice i lične podatke uvek su na snazi!

Za napredne korisnike

Ukoliko je Internet vaše radno mesto a računar osnovni/jedini alat, paket ESET Smart Security Premium donosi nekoliko dodatnih pogodnosti. Anti‑Theft opcija namenjena je lociranju izgubljenog/ukradenog računara (laptopa) i predstavlja ekvivalent sličnim sistemima za mobilne uređaje (naravno, funkcioniše i u situacijama ukradenog desktop računara). Password Manager je neophodan alat za čuvanje desetina lozinki koje svakodnevno koristimo i važna alternativa nebezbednoj opciji u browser‑ima, dok će Secure Data obezbediti da se važni podaci šifruju i na taj način osiguraju od neželjenog curenja. Iako za navedene opcije postoje brojne alternative, integrisanost u okviru jedinstvenog bezbednosnog paketa predstavlja prvi izbor.

Za kraj, višegodišnje prisustvo na našem tržištu, omogućilo je i podršku na srpskom jeziku koja je e‑mail‑om ili telefonski dostupna za sve korisnike legalnih paketa.

Zaključak

Test u svakodnevnom radu koji se sastojao od permanentnog prisustva na Internetu, instalacije i testiranja različitih tipova serverskih paketa (prvenstveno za CMS rešenja), različitih programa opšte namene (kako komercijalnih, tako i FW/SW alata), pa čak i delimičnog softverskog razvoja (skripting) protekao je bez ikakvih problema, lažnih prijava ili usporenja u radu. Naše iskustvo na mnogo višem nivou potvrđuju i rezultati Internet portala koji ESET svrstavaju u sam vrh aktuelne ponude bezbednosnih paketa. U par reči: stabilan, pouzdan, profesionalan bezbednosni sistem, vredan preporuke koju mu pružamo!

www.extreme.rs

Kristijan Lazić

(Objavljeno u PC#239)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: