Top50 Glas publike

Estonija planira lansiranje svoje kriptovalute

Estonija je objavila da planira lansiranje svoje kriptovalute pod nazivom „estcoin.“ Estonija nije prva zemlja koja je razmišljala o lansiranju svoje kriptovalute koja bi bila rival poznatijim valutama poput Bitcoin-a ili Etherum-a. Kineska centralna banka a i Ruska centralna banka takođe razmišljaju o uvođenju kriptovalute. Međutim, Estonija će najverovatnije imati prednost u javnom sektoru digitalne infrastrukture koja je već izgrađena i time dozvoljava ljudima širom sveta da ulože u digitalnu valutu zemlje.

PCPress.rs Image

Pre dve i po godine, Estonija je ponudila takozvano digitalno državljanstvo stranim preduzimačima koji hoće da virtualno promovišu svoje kompanije u zemlji. Program daje digitalnu identifikaciju tako što se jednostavno registruju kao kompanija Evropske unije i onda mogu da pristupe poslovnom sistemu bankarstva i elektronskog transfera novca.

U utorak 22. avgusta 2017. godine, Kaspar Korjus, izvršni direktor programa za digitalno državljanstvo, je rekao da će Estonija ako uvede kriptovalutu imati prednost nad zemljama koje samo razmišljaju o toj mogućnosti.

Korjus je takođe nagovestio da bi „estcoin“ mogao biti pokrenut uz pomoć početne ponude digitalne valute (ICO ili Initial coin offering), koji omogućava investitorima da koriste kriptovalute ili tokene.

Pročitajte i:  Prvi američki rudnik Bitcoina na nuklearni pogon otvara se 2023

Novcem koji bi Estonija sakupila izdavanjem estcoin-a moglo bi se upravljati uz pomoć javnog i privatnog partnerstva koje ograđuje deo fondova za razvoj estonijske digitalne nacije. Estonija bi takođe, mogla da iskoristi deo novca da podrži svoje kompanije a i one koje imaju e-državljani.

Izvor: Fortune

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,