Etherum najvažnija valuta posle Bitcoin-a

Etherum je druga najvažnija kriptovaluta posle bitcoin-a koju je 2013. godine osmislio devetnaestogodišnji programer Vitalik Buterin. Kreator Etheruma je napustio fakultet 2014. godine,The University of Waterloo i godinu dana kasnije zajedno sa kanadskim preduzimačem Joseph-om Lubin-om osnovao kompaniju Ethereum Switzerland GmbH.

PCPress.rs Image

Poput bitcoin-a ima decentralizovanu mrežu plaćanja, sa sopstvenom kriptografskom valutom, koja dozvoljava da anonimne isplate budu poslate putem Interneta bez potrebe za bankom.Transakcije su zabeležene u decentralizovanom dnevniku koji koristi blockchain mehanizam i vidljive su za sve koji su na mreži. Mnogi stručnjaci kažu da etherum ima dosta odlika koje ga čine ekvivalentnim ili boljim od bitcoina.

Prva odlika je da etherum dozvoljava „blocks“,podatke o transakcijama kriptovalute, koje se mogu napraviti brže nego kod bitcoin-a. Iako je bitcoin usvojen od strane većine retailer-a pa čak i od prodajnih lanaca koji ne vrše prodaju online, većina ljubitelja etheruma veruje da je njime lakše vršiti transakcije nego bitcoin-om. Etherum-om je lakše vršiti transakcije unutar aplikacije i on ne mora uvek da funkcioniše u blockchain mehanizmu i to mu je najveća prednost.

Pročitajte i:  Intel i Samsung predstavili računar sa „rastegljivim“ ekranom

Veliki broj aplikacija se pravi na Etherum-ovoj mreži i nju takođe koriste sturtup-ovi da sakupe novac sa početnom ponudom novca što im omogućava dalji pristup mreži.Ukupna vrednost etheruma uu cirkulaciji iznosi 27,8 milijardi nasuprot bitcoinu čija vrednost iznosi 55,7 milijardi dolara. Kriptovaluta je takođe dobila podršku od velikih kompanija poput Microsoft-a, JP Morgan-a i Intel-a. Nakon što je lansirana 2015. godine vrednost joj je porasla za 2,500 % tokom prošle godine i sada iznosi približno 300 dolara (230 funti).

Izvor:TheTelegraph 

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,