BIZIT Seminar

EU će omogućiti britanskim finansijskim kompanijama pristup jedinstvenom tržištu

Evropska unija je nagovestila spremnost da velikoj britanskoj industriji finansijskih usluga obezbedi neki oblik pristupa jedinstvenom tržištu posle Bregzita.

PCPress.rs Image

To je za londonski CityWeek izjavio ministar John Glen, koji je naveo da tranzicioni sporazum, o kom su se prošlog meseca dogovorile Britanija i EU, omogućava finansijskim kompanijama da s optimizmom nastave dalje da prave planove za budućnost, prenosi Reuters. Ogromni britanski finansijski sektor predstavlja jednu od najproblematičnijih oblasti u pregovorima o Bregzitu, pri čemu Britanija traži izdašne ustupke, dok EU ne odstupa od svog insistiranja na tome da britanske “crvene linije”, kao što je ona o ukidanju slobode kretanja za radnike iz EU, to onemogućavaju. 

Britanija je predložila da buduća trgovinska saradnja s blokom u oblasti finansijskih usluga bude zasnovana na uzajamnom priznavanju propisa dve strane. Taj model bi podrazumevao tesnu saradnju između regulatora i kreatora finansijskih politika u Briselu i Londonu. Međutim, Brisel je do sada odbacivao tu ideju, navodeći da tako nešto nikada ranije nije postojalo u tako velikom obimu. Alternativa je jednostrani sistem, prema kojem blok odobrava pristup svom tržištu samo ako su propisi strane države u potpunosti usklađeni s njenim vlastitim. Međutim, taj sistem Briselu takođe omogućava da jednostrano po kratkom postupku otkaže dozvolu za pristup tržištu, dodaje Reuters.

Pročitajte i:  Kineski balon – ne; ali kineske kamere – da!

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,