TrendMicro

EU članice zabranjuju prodaju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine

Evropski zakonodavci su naterali 27 država članica EU da pristanu na plan koji efektivno zabranjuje prodaju automobila i kombija na gorivo (odnosno, sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem) do 2035. godine. Oni su postigli dogovor da odobre revidirane ciljeve Komisije za smanjenje emisije ugljen-dioksida putničkih i lakih vozila. Predlog Komisije, za koji su evropski zakonodavci glasali još u junu, ima za cilj smanjenje emisija koje proizvode nova vozila u tim kategorijama za 100 odsto za 13 godina.

PCPress.rs Image

Prodaja samo vozila sa nultom emisijom štetnih gasova

To ne bi bilo moguće bez zaustavljanja prodaje vozila na gas i prodaje samo modela sa nultom emisijom. Prema sporazumu, novi automobili od 2030. takođe moraju da budu u skladu sa smanjenjem emisije ugljen-dioksida za 55 odsto u odnosu na nivoe iz 2021. godine. Kombi vozila moraju da budu u skladu sa smanjenjem od 50 odsto. Pored toga, u sporazumu se navodi da postojeća sredstva EU treba da budu utrošena na prelazak na vozila sa nultom emisijom i srodne tehnologije u budućnosti. Komisija takođe obećava da će svake dve godine objavljivati izveštaj u kojem će se detaljno opisati napredak svakog regiona ka putnoj mobilnosti sa nultom emisijom počevši od 2025. godine.

Pročitajte i:  Kad ažuriranje softvera popravi zamrznutu bravu

Evropski parlament i Savet će i dalje morati da odobre sporazum pre nego što postane zvaničan, a promene bi mogle da budu uvedene pre toga. Kako prenosi Rojters, EU namerava da izradi predlog o tome kako da se prodaju automobili koji rade na gorivo bez emisije ugljen-dioksida nakon 2035. Uz to, proizvođači automobila se već neko vreme pripremaju za prelazak na vozila sa nultom emisijom, jer vlade širom svet usvaja zakone za borbu protiv klimatskih promena. Lista proizvođača automobila koji se obavezuju da će u narednim godinama biti potpuno električni se širi iz dana u dan.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *