ePlaneta

EU i Srbija potpisali sporazum o partnerstvu u programu Kopernikus

Evropska komisija i Srbija potpisali su sporazum o partnerstvu u oblasti posmatranja Zemlje u okviru programa Kopernikus. Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je potpisivanje sporazuma veliko priznanje Srbiji u evropskim integracijama i da će taj sporazum približiti Srbiju Evropskoj uniji u nauci, digitalizaciji i poljoprivredi, saopštila je Delegacija EU u Srbiji. Kopernikus je program EU za posmatranje i nadzor Zemlje i stanja životne sredine. Zahvaljujući različitim tehnologijama, od satelita u svemiru do sistema za merenje na zemlji, moru i u vazduhu, Kopernikus obezbeđuje operativne podatke i informacione usluge za široku primenu. Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da Kopernikus čini osnovu napora EU za posmatranje Zemlje i njenih mnogobrojnih ekosistema, dok istovremeno pomaže za pripremu za prirodne i veštačke katastrofe i zaštite se od njih.

PCPress.rs Image

Srpski BioSense InstitutInstitut za istraživanje i razvoj informacionih tehnologija u biosistemima biće središnja tačka aktivnosti programa Kopernikus u Srbiji u pristupu podacima i korišćenja Sentinel podataka, saopštila je Delegacija EU u Srbiji. Brnabić je rekla da je potpisivanje sporazuma potvrda da je BioSens lider u oblasti digitalne poljoprivrede u ovom delu Evrope. “Drago mi je što će sada naši građani imati pristup ovim jedinstvenim podacima, od kojih će u početku najveću praktičnu korist imati naši poljoprivrednici, a zatim i mnoge druge grane inovativnog biznisa”, rekla je Brnabić.

Pročitajte i:  EU istražuje Metu zbog zabrinutosti oko maloletnika

Fabrici je rekao da će se srpski istraživači i privatni sektor pridružiti zemljama EU u korišćenju višestrukih prednosti “Kopernikus ekonomije” koja omogućuje široku primenu u oblasti životne sredine i bezbednosti, uključujući klimatske promene, održivi razvoj, transport i mobilnost, regionalno i lokalno planiranje, pomorski nadzor, poljoprivredu i zdravstvo. Sporazum je u Briselu u ime EK potpisao Philippe Brunet direktor za svemirsku politiku, za Kopernikus i odbranu, a u ime Srbije Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Izvor: Beta

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,