Top50 Glas publike

EU ispituje koliko je dubok Google-ov džep

Komisija EU koja se bavi praćenjem konkurencije unutar same Unije rešila je da još jednom zarije zube u Google. Još od 2011. godine Google plaća proizvođače pametnih telefona da preinstaliraju Google pretragu na svoje uređaje, istiskujući na taj način konkurente i onemogućavajući bilo koga drugog da se uključi u trku na ovom polju.

4249731778_c071fcb365_o

Iako ovo nisu nove informacije, Google je u aprilu ove godine dobio zvaničan EU dokument na čak 150 stranica, koji upozorava kompaniju da ukoliko ne prestanu sa ovom praksom, mogu da dobiju ozbiljnu kaznu. Google je takođe upozoren i da mora da prestane sa preinstaliranjem i drugih Google aplikacija kojima istiskuje konkurenciju. Ovoj istrazi je prethodila žalba koju je podnela FairSearch grupa, okupljena oko kompanija koje se zalažu za jednaku konkurenciju, bez nelojalne dominacije jednog pretraživača.

European flags in front of  headquarters of European commission in Brussels in summer day

Da se radi o velikoj kazni jasno je, jer se u zvaničnom dokumentu navodi da kazna mora biti dovoljno velika da se kompaniji Google ne isplati da nastavi sa dosadašnjom praksom. Kazna takođe može biti bazirana na prihodu koji Google ostvaruje na osnovu AdWord klikova Evropljana, oglasa, ali i kupovina na Play prodavnici, te oglasa na mobilnim uređajima (AdMob).

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Google prevodilac uvodi oflajn podršku za 33 nova jezika
SBB

Tagovi: , , , , , ,