ePlaneta

EU odlaže odluku o skeniranju enkriptovanih poruka zbog CSAM-a

Kritičari navode da bi takav potez narušio enkripciju i predstavljao “zastrašujuću meru masovnog nadzora.”

PCPress.rs Image

Skeniranje svih slika koje korisnici postavljaju

Zvaničnici Evropske unije su odložili razgovore o predloženom zakonodavstvu koje bi moglo dovesti do toga da usluge razmene poruka moraju skenirati fotografije i linkove kako bi otkrile moguće materijale za seksualno zlostavljanje dece (CSAM). Ako bi predlog postao zakon, mogao bi zahtevati od servisa kao što su WhatsApp, Messenger i Signal da skeniraju sve slike koje korisnici postavljaju. To bi ih praktično primoralo da prekinu enkripciju.

Da bi mera prošla, potrebna je podrška najmanje 15 država članica koje predstavljaju najmanje 65 odsto ukupne populacije bloka. Međutim, očekivalo se da će zemlje kao što su Nemačka, Austrija, Poljska, Holandija i Češka Republika biti uzdržane od glasanja. One će se sigurno protiviti planu zbog zabrinutosti za sajber bezbednost i privatnost. Ako se članice EU slože oko zajedničkog stava, moraće da dogovore konačnu verziju zakona sa Evropskom komisijom i Evropskim parlamentom.

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

Zakonodavstvo je prvi put predloženo 2022. godine i moglo bi rezultirati da servisi za razmenu poruka moraju skenirati sve slike i linkove s ciljem otkrivanja CSAM-a i komunikacija između maloletnika i potencijalnih prestupnika. Prema predlogu, korisnici bi bili obavešteni o skeniranju linkova i slika u uslovima korišćenja usluga. Ako odbiju, bili bi blokirani da dele linkove i slike na tim platformama. Međutim, nacrt predloga uključuje izuzeće za “naloge koje koristi država za potrebe nacionalne bezbednosti.”

Kontrola četova

Lideri Saveta EU navodno pokušavaju šest meseci da prekinu zastoj i pokrenu pregovore o finalizaciji zakona. Predsedništvo Belgije u Savetu ističe 30. juna, i nije jasno da li će naredno rukovodstvo nastaviti da daje prioritet predlogu.

Patrick Breyer, aktivista za digitalna prava koji je bio član prethodnog Evropskog parlamenta pre izbora ovog meseca, tvrdi da su zagovornici takozvanog plana “kontrole četa” imali za cilj da iskoriste vakuum moći pre nego što se konstituiše novi parlament. Breyer navodi da bi se odlaganje glasanja, delom potaknuto kampanjama, “trebalo slaviti”. Međutim, on upozorava da bi “ekstremisti nadzora među vladama EU” mogli ponovo pokušati da unaprede kontrolu četa u narednim danima.

Pročitajte i:  EU pritiska Apple zbog kašnjenja veštačke inteligencije

EU nije jedini entitet koji ima ovakav predlog

Ostali kritičari i zagovornici privatnosti su osudili predlog. Predsednica Signal-a. Meredith Whittaker je navela da “masovno skeniranje privatnih komunikacija fundamentalno potkopava enkripciju,” dok je Edward Snowden opisao to kao “zastrašujuću meru masovnog nadzora.”

S druge strane, zagovornici predloga sugerišu da bi prekidanje enkripcije bilo prihvatljivo kako bi se borili protiv CSAM-a. “Komisija je predložila metodu ili pravilo da čak i enkriptovana razmena poruka može biti prekinuta radi boljeg zaštite dece,” rekla je potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Věra Jourová.

EU nije jedini entitet koji pokušava takav potez. Apple je 2021. godine otkrio plan da skenira iCloud Photos za poznati CSAM. Međutim, odustao je od tog kontroverznog napora nakon kritika korisnika, grupa za zagovaranje i istraživača.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *