EU odobrila Microsoft-ovo preuzimanje GitHub-a

Microsoft-ova predstojeća akvizicija GitHub-a od 7,5 milijardi dolara uspešno je prešla još jednu važnu prepreku: Evropska komisija je 19. oktobra bezuslovno odobrila preuzimanje nakon što je utvrdila da ne postoji antimonopolska zabrinutost zbog Microsoft-ove kupovine popularnog open-source repozitorijuma kodova.

PCPress.rs Image

Evropski antimonopolski regulatorni organi su navodno utvrdili da će „udruženi entitet nastaviti da se suočava sa značajnom konkurencijom na tržištu.“ Zvaničnici takođe nisu zabrinuti zbog toga što bi Microsoft mogao da „ugrozi otvorenu prirodu GitHub-a “, naglašavajući da programeri imaju druge opcije ako Microsoft-ovo upravljanje platformom nije po njihovom ukusu. Takođe, EU je napomenula da Microsoft neće imati tržišnu moć da naruši otvorenu prirodu GitHub-a, jer bi se njihovih 28 miliona korisnika moglo prebaciti na rivalske usluge (GitLab) što Microsoft-u svakako nije cilj.

GitHub kupovina je prvi put objavljen u junu ove godine, a CEO Satia Nadella je tada komentarisao: „Obavezali smo se da budemo upravnici GitHub zajednice, koja će zadržati svoj etos (developer na prvom mestu) delovaće nezavisno i ostaće otvorena platforma. Uvek ćemo slušati povratne informacije od developera i ulagati u obe osnove i nove mogućnosti.“

Pročitajte i:  Windows 11 je stigao: Treba li ga ažurirati?

Da je novi Microsoft otvoren prema otvorenim tehnologijama, otvorenom kodu i uopšteno prema zajednici koja svoj rad temelji na njima, potvrđuje i nedavno priključivanje Open Invention Network-u i ustupanje 60.000 kompanijskih patenata za besplatno korišćenje na Linux-u i njegovim izvedenicama (na primer Android-u).

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,